Volledig scherm
Toon Gerbrands legt uit hoe het er bij PSV voorstaat. © pro shots

Winst, maar ook financiële kopzorgen voor PSV

De communicatie bij PSV riep afgelopen zomer veel vragen op. Vrijdag was er voor de club met de publicatie van de jaarcijfers een ideaal moment om een flinke inhaalslag te maken. 

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV had iets uit te leggen en legde vrijdag ook iets uit bij de jaarcijfers van PSV. De directie blonk deze zomer communicatief niet uit en sprak soms zelfs met twee monden, zo leek het. PSV maakte vorig seizoen in een sportief mislukt voetbaljaar 2,2 miljoen euro winst op een omzet van 86 miljoen euro.

Hoe zat het nou met die linksback die zou komen. Was er nu wel of geen geld om de verdediging te versterken? 

Gerbrands: "Dat geld was er en we waren met clubs in gesprek en dachten ook dat het goed zou komen. Optie een, twee en drie zijn echter afgevallen. We hebben alles geprobeerd, tot de laatste transferdag. Op een gegeven moment hebben we besloten niets meer te doen. We gaan niet halen om het halen. We zijn deze zomer, ook bij de geplande verkoop van Luuk de Jong, een paar keer negatief verrast. Het contract van De Jong heb ik zelf nog gezien. Ineens gaat het dan niet door. We moeten hier lering uit trekken voor de toekomst, het lijkt of er qua moraliteit dingen veranderd zijn." 

Volledig scherm
Luuk de Jong was al verkocht, maar bleef toch in Eindhoven. © Thomas Bakker

Hoe kan het dat u roept dat er wel geld was voor een back en uw collega Marcel Brands stelt dat Luuk de Jong eerst verkocht moest worden? 

Gerbrands: "Hij zal dat bedoeld hebben in de trant dat dat de dingen voor ons wellicht enigszins zou hebben vergemakkelijkt. Er was geld voor een linksback, anders ga je niet met clubs praten." 

U zei ook dat de verkoop van Davy Pröpper niks met het missen van Europees voetbal te maken had. Brands zegt dat de verkoop noodzakelijk was vanwege het Osijek-echec? 

Gerbrands: "Dat is wat ongelukkig geïnterpreteerd na een langer gesprek en de verwarring hierover is op zich wel begrijpelijk. Wat ik heb bedoeld, is dat wij gewoon door hadden gekund zonder een speler te verkopen. Elk jaar moeten wij, los van de prestaties, een aantal spelers verkopen om een gezonde transferbalans te hebben. En het missen van Europees voetbal slaat een gat in onze begroting van vijf miljoen. Dat kan je inlopen door een speler te verkopen. We hebben hetzelfde bedoeld."

Volledig scherm
PSV heeft geen opvolger gevonden voor Freo, de vorige rugsponsor.

PSV heeft nog steeds geen rugsponsor en ziet de inkomsten uit sponsoring licht dalen, terwijl de Zuidoost-Brabantse economie draait als een tierelier? De club mist een echt commercieel gezicht, toch? 

Gerbrands: "Dit is inderdaad een punt van aandacht. Wij willen een nieuwe functionaris aantrekken, waarschijnlijk op directieniveau. Bedenk wel dat de business in Zuidoost-Brabant vooral groeit omdat bedrijven veel zaken doen met bedrijven. Het gaat niet direct om grote consumentenmerken en daar moeten wij het van hebben. Een rugsponsor hopen we nog steeds aan te trekken, maar niet voor bodemprijzen. Afhankelijk van het sponsorpakket denken we aan pakweg 800.000 tot 1,2 miljoen euro per jaar."

PSV heeft de laatste jaren tientallen miljoenen aan schulden afgelost en vaart minder scherp aan de wind. Waarom, met 20 miljoen euro op de bank en een eigen vermogen van 34 miljoen? 

Gerbrands: "Dit hoort bij de clubvisie. We willen minder schulden en uiteindelijk via een partnerfonds onze enige schuld op de balans hebben. Dat gaat om 30 miljoen en hoeft pas vanaf 2026 te worden afgelost. Van de 20 miljoen die nu op de bank staat, is al 8 miljoen gereserveerd voor de verbouwing van ons trainingscomplex De Herdgang."

Volledig scherm
PSV mist dit seizoen Champions League-inkomsten en staat op dit moment financieel gezien op verlies. © Erwin Spek

Hoe gaat u het missen van Europees voetbal dit jaar opvangen? 

Gerbrands: "Dit kost ons veel geld (5 miljoen, red.) en we hebben nog tot 1 juli om dat in te lopen, bijvoorbeeld via verkopen van spelers. Dat er verschillende bedragen in de media zijn geweest, heeft te maken met welke posten je nu wel of niet meetelt en of je er ook de kosten uithaalt. Onze omzet loopt dit seizoen terug, dat is duidelijk. We kunnen nog meer uit ons stadion en onze sponsoring halen, maar de meeste inkomsten komen uit het voetbalbedrijf. Europees kunnen wij ons allang niet meer meten met de top. Over een begroting als de onze praat je in Engeland als het alleen om tv-gelden bij een club gaat. Dat is helaas de realiteit." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

PSV