Volledig scherm
De handen gaan uit de mouwen in Nijnsel. © Jurriaan Balke

Aan de slag met Lego, wandelpaden of bijenhotels voor NL Doet in regio Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN/HELMOND - Met vijf man rond de tafel in de woonkamer Lego-robots uit elkaar halen en de losse blokjes vervolgens opsturen naar Nepal. Het is een van de acties die vrijdag en zaterdag onder de noemer NL Doet wordt gehouden.

,,We krijgen technische robots en Lego opgestuurd vanuit verschillende organisaties”, vertelt Angela Wellink uit Eindhoven. Zij is vrijwilliger voor Edulent: een stichting voor het ontwikkelen van talent bij kinderen. De legoblokjes gaan naar Nepal, waar kinderen er opnieuw robots van kunnen maken.

Het uit elkaar halen van robots is niet de enige NL Doet-activiteit die eruit springt dit jaar. Zo krijgen – voornamelijk vrouwelijke– statushouders in Asten fietsles van vrijwilligers en wordt er in de Eindhovense wijk Gijzenrooi gewerkt aan nieuwe bijenhotels. In Geldrop wordt onder andere gebouwd aan een ‘reuzestoel’ in de Zintuigentuin. Initiatiefnemer Harry Peters: ,,Er komt een bedrijf uit Boxtel met twaalf à vijftien man die vrijwillig de handjes uit de mouwen steken. De laatste jaren is er een heel hoge opkomst. Vorig jaar kwamen er zelfs veertig mensen op één dag. Blijkbaar vindt iedereen het leuk om hier te komen werken.” De populariteit van de acties lijkt niet af te nemen. Peters: ,,We doen al een jaar of vijf mee met NL Doet. Eerst vanuit het IVN in Geldrop en later vanuit de Zintuigentuin zelf. We kijken er elk jaar weer naar uit. Het is een traditie geworden. En je weet: een tuin is nooit af.”

Vlindertuin

Ook in Leende wordt al enkele jaren volop meegedaan aan de NL Doet-dagen. Vijf jaar geleden is een jeu de boulesbaan geplaatst op Zorgboerderij Molenschut en daarna is daar eveneens een vlindertuin aangelegd met hulp van een aantal raadsleden. Dit jaar wordt gewerkt aan een beweegpad voor ouderen. Initiatiefnemer Thea van Mierlo van Hulden vindt het een mooi idee: ,,Door Staatsbosbeheer werd geadviseerd om een rolstoelpad aan te leggen bij de paadjes in de vlindertuin. Mensen met een rollator kunnen daar gemakkelijk overheen lopen. De bedoeling is ook dat er bankjes komen en borden worden geplaatst waarop oefeningen worden uitgelegd.” Het merendeel van de vrijwilligers bestaat uit mannen. Van Mierlo Van Hulden: ,,Bij buitenactiviteiten zien we vaak een groot aantal mannen.” Volgens haar zijn die heel graag met hun handen bezig.

Kennis meegeven

En wat er gebeurt met de Legoblokjes? In april brengt de organisatie met een aantal leerlingen van het Lorentz Casimir Lyceum de robots zelf naar Nepal. ,,We willen niet alleen iets opsturen, we willen ook kennis meegeven”, aldus Wellink. ,,Het onderwijs in Nepal is erg slecht en op deze manier proberen we op een non-formele en spelende wijze jongvolwassenen in aanraking te laten komen met leerprogramma’s en activiteiten.”

Jaarlijks organiseert het Oranje Fonds NL Doet. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart zetten ruim 8000 Nederlanders hun beste beentje voor om vrijwilligerswerk te doen. Voor een overzicht van alle activiteiten: nldoet.nl.  

Volledig scherm
NL Doet in Elsendorp. © fotopersburo Bert Jansen