Volledig scherm
Productie van de ultradunne glasvezels bij de vestiging van Draka in Eindhoven. foto Ton van de Meulenhof

Bonden: Draka in Eindhoven betaalt uitzendkrachten te weinig

EINDHOVEN - Uitzendkrachten bij Draka Comteq in Eindhoven krijgen al jaren te weinig betaald. Dat zegt FNV Metaal in een brief aan de directie van de producent van glasvezel in Eindhoven. Volgens de bond krijgen uitzendkrachten 1000 tot 7000 euro per jaar te weinig. Bovendien wordt ze ook tekort gedaan op zaken als verlofuren, levenslooptoeslag en reiskostenvergoeding.

In de brief vraagt de FNV, mede namens CNV Vakmensen, om per direct de betaling volgens de regels in de cao uit te voeren. Daarnaast willen de bonden dat er een nabetaling komt van te weinig betaald loon over de afgelopen vijf jaar. De bonden dreigen met ‘andere stappen’ indien Draka dit nalaat.

Volgens bestuurder Richard Moti van FNV Metaal heeft de bond van acht uitzendkrachten de loonstrookjes geanalyseerd. „Daaruit blijkt dat alle uitzendkrachten te weinig krijgen betaald. Sommige worden tot 10.000 euro per jaar benadeeld als loon en extra’s worden opgeteld. Volgens de cao Metalektro, waar Draka onder valt, mag het verschil maximaal 10 procent zijn, maar dat wordt al bereikt door de lagere afdracht van pensioenpremies. De cao voor uitzendkrachten zegt dat de beloning exclusief pensioenpremies gelijk moet zijn. Dat is bij Draka overduidelijk niet het geval.”

Volgens Moti is Draka een voorbeeld van doorgeschoten flexibilisering. „Landelijk is het aantal flexcontracten de laatste jaren met een miljoen gestegen. Het lijkt erop dat bedrijven die flexibilisering ook nog als een verdienmodel zien. Inclusief werkgeversafdrachten kan Draka tot een half miljoen euro besparen met 35 uitzendkrachten. Dat aantal is bijna de helft van het productiepersoneel. Wij roepen het bedrijf dan ook op om ze in vaste dienst te nemen. Dan voldoen ze meteen aan de regels.”

Directeur Roland van Laere van Draka Comteq zegt verrast te zijn door de brief. „We gaan die uiteraard goed bestuderen en dan handelen indien nodig. Het is wat ons betreft heel simpel, we willen een goed werkgever zijn die zich aan de cao en de wet houdt.”

Draka Comteq is de voortzetting van het vroegere Philips Fibre. Dat werd in 1993 overgenomen door kabelproducent Draka, dat vóór 1985 ook al een Philipsbedrijf was. In 2009 werd Draka onderdeel van het grote Italiaanse concern Prysmian. Draka Comteq, gevestigd aan de Glaslaan in Eindhoven, is een zelfstandig onderdeel met in totaal 180 werknemers. Er wordt volcontinu glasvezel geproduceerd, bestemd voor digitale informatie.