Volledig scherm
Huub van Dijk, winnaar van Brabants Lekkerste Bier met De Wittekop. © Tom Tacken

Brabants lekkerste bier is... de Wittekop!

HILVARENBEEK - De Wittekop uit Made is ‘Brabants Lekkerste Bier 2017’. Dat verlossende woord sprak juryvoorzitter Frans Kapteijns zondagmiddag op de Vrijthof in Hilvarenbeek.

De doordrinkbare saison van 6,5% troefde de Rhodesian van Brouwerij Frontaal uit Breda en de Herfstbock van de thuisspelende Bierbrouwerij De Roos af.

Daarmee won de aanhouder: Bierbrouwerij Belgica van de Madese zytholoog Huub van Dijk. Hij zond zijn Wittekop immers ook in bij de twee vorige edities van de wedstrijd. De drie Brabantse dagbladen hebben die in 2015 in het leven geroepen om de bruisende biercultuur in onze provincie jaarlijks van een kroon te voorzien.

Huub van Dijk prijst zijn Wittekop zelf aan als een 'mooi compromis van hoppigheid, fruitigheid en kruidigheid'. De jury kon dat beamen en viel collectief voor het verfrissende karakter.

Volledig scherm
© De Wittekop van brouwerij Belgica in Made

Saison

De sterke smaak en de referentie naar witbier maken dat de Wittekop volgens de jury niet te beschouwen is als een typische saison, een hoog- en nagistend bier dat in vroeger dagen op Waalse boerderijen werd gebrouwen voor de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Bij Brabants Lekkerste Bier gaat het echter niet om stijlkenmerken. 'Lekker' is het leidende criterium.

Zowel Frontaal als De Roos beleefde gisteren op het historisch bierfestival pROOSt een teleurstellend déjà vu. Met hun Bikse Tripel zaten de Beekse brouwers in 2015 ook al bij de laatste drie. Nu was het brons voor de Herfstbock (8%) van De Roos. En Frontaal pakte met de Rhodesian, een barley wine van liefst 11,3%, net als vorig jaar de tweede plaats.

Volledig scherm
Winnaar Huub van Dijk © Tom Tacken/BD