Volledig scherm
Het verplaatsen van grond is door de strenge PFAS-normen van het ministerie een stuk complexer geworden. © Foto Freddy Schinkel

‘Duizenden ontslagen
door PFAS-regels’

EINDHOVEN - De groen-, grond- en infrasector luidt noodklok over de gevolgen van de nieuwe strenge normen voor chemische stoffen.

Die normen voor chemische PFAS-stoffen in grond en water hebben op korte termijn dramatische gevolgen voor groen-, grond- en infrabedrijven. De sector loopt ruim honderd miljoen omzet mis en voor het einde van het jaar dreigen 6000 mensen op straat te komen staan.

Die schatting doet brancheorganisatie Cumela, die landelijk zo’n 3000 bedrijven vertegenwoordigt, op basis van een enquête onder de leden. Door het wegvallen van werk als gevolg van de PFAS-problemen verwachten 1200 bedrijven binnen drie maanden in de problemen te komen. Zestig procent verwacht 1 tot 5 mensen te moeten ontslaan. Bij 42 procent van de bedrijven zijn de tijdelijke krachten en ZZP’ers al naar huis gestuurd en 30 procent van de bedrijven heeft werknemers thuiszitten zonder dat er alternatief werk voorhanden is.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor chemische stoffen die zich in bodem en water bevinden. Bepaalde soorten kunnen schadelijk zijn voor mens en natuur. In afwachting van definitief beleid heeft het ministerie tijdelijke normen opgesteld voor het hergebruik van grond. In veel gevallen mag een kilo verplaatste grond niet meer dan 0.1 microgram PFAS bevatten. Dat blijkt voor de sector onwerkbaar. De handel in grond is stilgevallen, projecten worden vertraagd en de kosten voor grondanalyses lopen op.

Cumela wil de enquêteresultaten gebruiken in het overleg met het ministerie over het aanpassen van de tijdelijke normen.