Volledig scherm
Jaacky bij zijn kerststallen © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Jaacky uit Bergeijk heeft 30 kerststallen in zijn voortuin (video)

BERGEIJK - Normaal sieren meer dan honderd plastic kabouters de voortuin van Jaacky van Kruysdijk (76) aan het Ireneplein in Bergeijk. Die staan er nog steeds, maar het zicht op het omvangrijke kaboutervolk wordt enigszins ontnomen door een brede kerststellage met pakweg dertig kerststallen.

Het moet gezegd: de Bergeijkenaar heeft er werk van gemaakt. Alle Jozefs en Maria's, ossen en ezels, engelen, herders en niet te vergeten de kribbes zijn stormbestendig vastgeplakt. "Als iemand er tegenaan stoot, valt het gelijk om. Dat kan niet. Ik wil ook niet dat er iets wegwaait of dat er een os van de plank valt."

Wedstrijd
Iedereen mag zijn werkstuk komen bekijken Er is ook een wedstrijd aan verbonden. Hij heeft een lint van goudgekleurde dennenappels uitgezet in het kersttafereel. Kinderen mogen tellen hoeveel figuren binnen het lint staan. In het weekeinde van 8 januari haalt hij de kerstspullen naar binnen en verloot vijftig euro onder vijf winnaars. "Ik heb een formulier getypt, daar heb ik er honderd van. Daar moeten ze het op invullen en dan schuiven ze het maar in de brievenbus."

's Avonds gaan de lampjes uit, maar wie langs het Bergeijkse kerstlandschap wandelt en de verlichting mist, kan even bij hem aanbellen. "Maar ik laat het niet zo de hele avond en nacht branden."

Levensgrote kerststal
Jaren geleden stond er één levensgrote kerststal op het Ireneplein, maar die traditie is in de versukkeling geraakt. Van Kruijsdijk vindt dat jammer. "Ik dacht: ik begin er gewoon zelf weer een met eigen kerststallen." Veel reacties uit de buurt heeft hij niet gehad. "Of ze het leuk vinden? Geen idee. Maar ik heb er zelf veel lol in. Het ziet er gewoon prachtig uit."

Speciaal voor de feestdagen heeft Jaacky van Kruysdijk (76) zijn voortuin aan het Ireneplein in Bergeijk versierd met pakweg dertig kerststallen. Als aanvulling op zijn collectie van 100 plastic tuinkabouters.