Volledig scherm
Het regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst © ANP

Kabinet: gemeentelijke herindeling Zuidoost-Brabant nu opleggen

EINDHOVEN/DEN HAAG - Het nieuwe kabinet vindt dat gemeentelijke herindeling ook van boven af opgelegd kan worden. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat VVD, CDA, DD6 en ChristenUnie gesloten hebben en dat dinsdagmiddag openbaar is gemaakt. Dat kan gevolgen hebben voor gemeenten als Nuenen en Son en Breugel maar mogelijk voor meer gemeenten in Zuidoost-Brabant. 

Nu wordt het initiatief voor gemeentelijke herindeling nog over gelaten aan gemeenten zelf. Maar aan die situatie maakt het nieuwe kabinet nu een einde. Want 'het proces helemaal van onderop laten komen levert ook niet altijd een optimaal resultaat op', zo staat in het regeerakkoord.

Essentiële taken

De nieuwe regering wil dat het provinciebestuur het voortouw neemt als gemeentelijk herindeling noodzakelijk is. En die noodzaak is aanwezig als 'gemeenten langjarig en in hoge mate afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor essentiële taken'.

In Zuidoost-Brabant is het provinciebestuur al in overleg met Nuenen en met Son en Breugel over de bestuurlijke zelfstandigheid van die gemeenten. Gedeputeerde Staten dringen aan op een fusie van die gemeenten, hetzij met elkaar, hetzij met Eindhoven. De gemeenteraden willen dat echter niet, en geven vooralsnog de voorkeur aan zelfstandigheid.

Daarnaast werken de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant op tal van vlakken nauw met elkaar samen in verschillende samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen.  Met name op het gebied van (jeugd-)zorg, werkgelegenheid, economie en ruimtelijke ordening.  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement