Volledig scherm
Ter illustratie © Thinkstock

Nederlandse stikstofregels deugen niet; vergunningen op de tocht

DEN HAAG - De Nederlandse stikstofregels zijn niet in orde. De onderbouwing deugt niet en de zogenoemde PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) mag niet langer fungeren als leidraad bij het verlenen van vergunningen voor veehouderijen, bedrijven en wegen in de buurt van beschermde natuurgebieden.

Dat heeft Raad van State woensdagochtend bepaald in een uitspraak waar al naarstig en al maanden naar werd uitgekeken. Met de PAS-regeling, die in 2015 inging, probeert Nederland de schadelijke uitstoot van stikstof (onder meer in ammoniak) op kwetsbare natuur te beperken en tegelijkertijd bedrijven de ruimte te geven om uit te breiden. Maar de schadelijke effecten nemen onvoldoende af. Diverse milieu-groeperingen, waaronder Werkgroep Behoud de Peel, stellen dat de natuur onvoldoende wordt beschermd en legden individuele vergunningszaken, met name van veehouderijen, voor aan de rechter. 

Raad van State vroeg vorig jaar advies bij het Europese Hof van Justitie. De Europese rechter toonde zich zeer kritisch: in de huidige PAS-regeling zitten te veel aannames in de berekeningen. Uitstootverlagende maatregelen (zoals luchtwassers en nieuwe stalsystemen ) mogen pas meegerekend worden als de effecten ook echt bewezen zijn. 

Dat advies wordt nu gevolgd door Raad van State. Daarmee gaat een streep door de vergunningaanvragen van de veehouderijen die de milieugroeperingen ter discussie hebben gesteld. De uitspraak heeft geen gevolgen voor vergunningen die reeds definitief zijn. In totaal zijn zo'n 180 zaken over veehouderijen en bestemmingsplannen aangehouden. Die worden vanaf nu verder behandeld. 

Raad van State wil nog in juni duidelijkheid verschaffen over de veehouderijzaken.