Volledig scherm
Vanaf 1 oktober 2018 worden veertienjarigen gevaccineerd tegen de meningokokkenziekte. © ROBIN UTRECHT

Regionale vaccinatie-campagne tegen meningokokken start in Eersel

EERSEL - De GGD start maandag in Eersel met zijn regionale campagne tegen de meningokokkenziekte. De GGD vaccineert de komende 2 weken op meerdere plekken in de regio.

De campagne richt zich op jongeren uit een bepaalde leeftijdscategorie: alle kinderen die tussen 1 mei en 31 december 2004 zijn geboren. Zij hebben een brief met oproepkaart van de rijksinstelling RIVM ontvangen. De eerste inentingen worden maandag aan het einde van de middag gegeven in ​Sporthal de Kraanvogel in Eersel en dinsdagmiddag in Sporthal de Schop in Asten. ​Daarna volgen Gemert-Bakel, ​​Cranendonck, Helmond, Veldhoven, Best, Geldrop, Eindhoven en ​Valkenswaard. Meer informatie hierover is op www.meningokokkenprik.nl te vinden.

Hersenvliesontsteking

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. De bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Dit jaar zijn al 78 mensen ernstig ziek geworden, van wie er 18 zijn overleden. Dit is veel meer dan vorig jaar, toen er 6 doden vielen.

De minister van Volksgezondheid heeft vorig jaar al besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Inmiddels heeft het kabinet besloten om komend jaar ook kinderen die tussen 2001 en mei 2004 zijn geboren in te enten. 

Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen, zo meldt de GGD.