Volledig scherm
Kermis Sint-Oedenrode © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Rooi kermis: ‘Ouderwetse prijzen, houden zo’

De verwachtingen waren hoog gespannen, zaterdag bij de start van Rooi kermis. Met tropische temperaturen op zaterdag, zondag en de komende dagen had vooral de horeca zich al voorbereid op drukke dagen. Medewerkster Renske van d’n Dommel wijst op de grote voorraad drank. ,,We hebben flink ingeslagen. Onze koelingen zitten ramvol.”

Corrie Bekkers-de Vries

Sint-Oedenrode

Wethouder Harry van Rooijen opende de kermis met de kinderen van basisschool De Kienehoef in Nijnsel via een plopper met confetti. Hij beloofde de kinderen: ,,Als jullie later groot zijn is Rooi kermis nog net zo mooi als nu.”

De komende maanden komt er duidelijkheid over het kermisbeleid in Meierijstad. Maar Van Rooijen benadrukte dat het beleid bedoeld is om de dertien kermissen in Meierijstad op de been te houden. ,,En daarvoor stellen we alles in het werk. Jullie hoeven je geen zorgen te maken over de toekomst van Rooi kermis." Echt zorgen maakt Leonie van den Berk zich nog niet. ,,De gemeente dient gewoon het beleid van de Rooise pachtprijzen en daarmee samenhangend de lage entreeprijzen, door te trekken naar de andere dorpen. Nu ga ik met vriendinnen en hun kinderen vijf dagen naar de kermis. Duurdere prijzen betekent: minder kermis vieren. Wij sponsoren ook de horeca: kinderen in de attracties en wij op het terras."

Zweefmolen

Oma Thea staat met kleindochter Liselot bij de Europe Flyer, de nieuwste attractie van Rooi kermis. Ze wachten op de komst van nichtje Fleur om samen in de veertig meter hoge zweefmolen te stappen. Oma ook? Nee, oma heeft kermisgeld in de vorm van munten gespaard. Voor drie euro maken de meiden een ritje van zo'n vijf minuten. De rups kost één euro, de draaimolen geeft acht kaartjes voor zeven euro en de penning voor de botsauto's kost €2.50,-. ,,Ouderwetse prijzen. Houden zo!", vindt het publiek.