Slachters ongerust over offerfeest; wel of niet halal-slachten leidt tot doodsbedreigingen
EINDHOVEN - Het islamitische offerfeest volgende week zorgt voor onrust bij slachterijen. Een slachter uit Zuidoost-Brabant spreekt van bedreigingen in het recente verleden.
Veel slachterijen zijn niet gerust op het komende islamitische offerfeest. Verdeeldheid binnen moslimorganisaties over een nieuwe wet zorgt voor die bezorgdheid. Tegelijkertijd zijn slachterijen beducht voor dierenwelzijnsorganisaties die fel tegenstander zijn van het in de islam voorgeschreven onverdoofd - halal - slachten. Dit stelt Richard de Mooij van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COVS). ,,Vanwege het maatschappelijk debat geven slachterijen niet graag antwoord op de vraag of ze halal slachten. Er is daarom ook geen openbare lijst van slachterijen die dat doen."
Sores
Een slachter uit Zuidoost-Brabant die anoniem wil blijven, maakt aan de buitenwereld niet bekend of hij al dan niet ritueel slacht, omdat hij zich daarmee sores op de hals haalt. Als hij meewerkt aan onverdoofd slachten, krijgt hij naar eigen zeggen dierenwelzijnsorganisaties als Eyes on Animals en Animal Rights op zijn nek. Maar als hij niet halal slacht, kan hij problemen krijgen met zijn islamitische klanten, die de naleving van de regels soms hoog opnemen. ,,Dat gaat tot doodsbedreigingen toe. Twee jaar geleden heb ik dat zelf meegemaakt. Een groep moslims bij een slachthuis in een dorp in de regio dacht dat we hadden geslacht vóór zonsopgang. In een mum van tijd was er een man of achttien politie bij."
Als een controleur na veertig seconden ziet dat een dier nog leeft en wil ingrijpen, kun je spanningen krijgen.
De slachter brengt de nuance aan dat niet alle moslims scherp zijn op het naleven van de regels. ,,Alleen de extreem gelovigen doen dat." Hij stelt daarnaast veel controleurs te kennen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die opzien tegen de komende week. De controleurs moeten toezien op de nieuwe wet die ook zorgt voor onzekerheid onder moslims. Onverdoofd slachten is sinds 1 januari nog wel toegestaan, maar als het dier na veertig seconden nog leeft, moet het alsnog verdoofd worden. ,,Als een controleur na veertig seconden ziet dat een dier nog leeft en wil ingrijpen, kun je spanningen krijgen tussen de controleur en de eigenaar van het dier. Dit is een risico."
Meevallen
Een woordvoerder van de NVWA stelt dat het slachten lang niet altijd gebeurt in aanwezigheid van de moslims die een schaap of rund aan het slachthuis aanbieden, en dat het daarom kan meevallen met de spanningen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.