Volledig scherm
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). © Ministerie van Veiligheid en Justitie

Steeds meer sportclubs in Zuidoost-Brabant screenen vrijwilliger

EINDHOVEN - Hoewel sommige sportclubs aanhikken tegen de administratieve rompslomp wordt steeds vaker werk gemaakt van een Verklaring Omtrent het Gedrag. 

Het kost veel sportclubs flink wat kruim. Toch maakt een toenemend aantal verenigingen in Zuidoost-Brabant de laatste maanden werk van het screenen van trainers, leiders, scheidsrechters en beheerders. De Eindhovense hockeyclub Oranje-Rood (1.700 jeugdleden) liet vorige week in een brief aan de eigen vrijwilligers weten voortaan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te eisen. 

Alle coaches, trainers, managers, commissieleden en coördinatoren die bij de Eindhovense vereniging met jeugd werken, krijgen binnen een week het verzoek zo'n aanvraag in te vullen. Wie geen VOG kan overleggen, kan zijn functie niet meer vervullen. Oranje-Rood volgt daarmee het voorbeeld van veel andere verenigingen. Het afgelopen kwartaal werden landelijk 27.600 aanvragen gedaan voor een dergelijke verklaring, zo'n 8.000 meer dan een kwartaal eerder. In 2017 werd van bijna 130 personen het afgeven van een VOG geweigerd.

Niet even erbij

De VOG's moeten ervoor zorgen dat iemand die in het verleden is veroordeeld voor een zeden- of geweldsdelict niet meer als vrijwilliger kan werken met jeugd of gehandicapten bij sportclubs, scouting of vakantiekampen. Het aanvragen van een VOG kostte tot een paar jaar geleden een paar tientjes per persoon, maar is  inmiddels gratis voor onder meer sportclubs. Dat is gedaan om de drempel te verlagen. Een deel van de verenigingen in de regio heeft zich inmiddels aangemeld voor de gratis VOG's. 

,,Het is best veel werk", tekent Marcel Blox aan. Hij is voorzitter van de voetbalclub E.F.C. Eersel die het huidige seizoen 200 vrijwilligers een VOG heeft laten aanvragen. ,,Vrijwilligers moet je soms nogal eens achter de broek zitten om hen een kopietje van hun verklaring naar de club te laten opsturen. We missen er nu nog twee van trainers die in de loop van dit seizoen zijn begonnen."

Die papieren rompslomp is precies waar ze bij voetbalclub Reusel Sport tegenaan hikken. Secretaris Jorg Heesters: ,,Het is iets waar de KNVB terecht op hamert en wat we dit jaar nog willen oppikken. Maar dit doe je er als bestuur niet even bij, dit is gewoon veel werk." Zijn Helmondse collega Mike Sleegers van HVV Helmond liet dit jaar zo'n zestig vrijwilligers een VOG aanvragen. Hij erkent dat het systeem niet waterdicht is omdat het alleen iets over het verleden zegt. HVV heeft daarom aanvullende maatregelen. Sleegers: ,,Een trainer is nooit alleen bij de jeugd in de kleedkamer. Ze zijn altijd met zijn tweeën.

Maatregelen

De gemeente Meierijstad kondigde eind vorig jaar een pakket aan maatregelen aan tegen grensoverschrijdend gedrag binnen sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. Eerder vorig jaar speelde er een politieke discussie over het verplicht stellen van een VOG. Bestuurders besloten die eis echter niet op te nemen als voorwaarde voor subsidie. 

Een VOG is drie jaar geldig. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement