Volledig scherm
Tom van den Nieuwenhuijzen © Kees Martens

Wethouder Son en Breugel vindt nieuwe donorwet gemiste kans

EINDHOVEN - De nieuwe donorwet roept gemengde reacties op. Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen van Son en Breugel vindt het niet van deze tijd dat homo's nog steeds grotendeels worden uitgesloten van donorschap.

Het is niet van deze tijd dat homo's geen weefsel of bloed kunnen doneren en alleen bij uitzondering wel een orgaan. Dat vindt Tom van den Nieuwenhuijzen, wethouder voor GroenLinks in Son en Breugel en gehuwd homo. Het is een gemiste kans dat deze regel in de nieuwe donorwet niet is aangepast, vindt hij.

Mannen die seks hebben met mannen, hebben een grotere kans op infecties zoals hepatitis B, hepatitis C en HIV, dan mensen die uitsluitend heteroseksueel contact hebben. Een mannelijke overledene die in de twaalf maanden voor overlijden mogelijk seks heeft gehad met een man, kan daarom geen weefsels doneren. Weefsels zijn delen van het lichaam die het leven verbeteren als ze getransplanteerd worden, zoals huid of hoornvlies. Organen zijn levensreddend. Een man die seks had met mannen, kan bij dringende behoefte aan een orgaan dat orgaan wél doneren.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Lammert Coldeweijer © Lammert Coldeweijer

Gestigmatiseerd

Van den Nieuwenhuijzen vindt het niet van deze tijd dat homo's grotendeels worden uitgesloten als donor. ,,Ik zou willen dat homo's als volwaardig beschouwd worden. Ik begrijp het medisch risico wel, maar nu wordt een groep van 750.000 homo's uitgesloten en gestigmatiseerd op basis van 11.000 hiv-besmettingen. Medisch gezien valt er iets voor te zeggen, maatschappelijk gezien niet. We sluiten ook niet alle vrouwen uit omdat sommigen sekswerker zijn. En een man die nog niet uit de kast is en elke maand seks heeft op een parkeerplaats, kan nu wel doneren. Ik had gehoopt dat D66 dit zou fiksen en zie de nieuwe wet als een gemiste kans."

Van den Nieuwenhuijzen zou zelf wel donor willen zijn, maar ,,ik mag dat niet van de overheid." Daarom vindt hij dat hij het recht op een donororgaan - mocht hij er een nodig hebben -  niet verspeelt.

Quote

Mijn tenen gaan krommen van de drammerig­heid waarmee de nieuwe wet donatie wil afdwingen.

Lammert Coldeweijer

Lammert Coldeweijer (64) uit Helmond was al 25 jaar ingeschreven als donor, maar heeft zich naar aanleiding van de nieuwe wet laten uitschrijven. ,,Ik wil baas blijven over mijn eigen lichaam. Mijn tenen gaan krommen van de drammerigheid waarmee de nieuwe wet donatie wil afdwingen. Als het zo moet, doe ik het niet. Het is voor mij een principekwestie."

Sia Restiau-Kalkhoven (66) uit Mierlo denkt er heel anders over. ,,Ik wil net zo graag donor blijven als voorheen en ga me zeker niet uitschrijven. Ik zou heel trots en blij zijn als ik met organen levens zou kunnen redden. Ik sta vierkant achter de nieuwe wet. Veel mensen namen niet de moeite zich in te schrijven. Nu worden ze gedwongen erover na te denken. Het kan zomaar zijn dat een van je dierbaren - of zij zelf - een orgaan nodig heeft. Dan ben je ook blij dat er organen beschikbaar zijn."

Volledig scherm
Sia Restiau © Sia Restiau
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement