Qantas vlucht 7879 van New York naar Sydney landt in Australië.
Volledig scherm
Qantas vlucht 7879 van New York naar Sydney landt in Australië. © Getty Images

19 uur en 16 minuten in de lucht: eerste rechtstreekse vlucht New York-Sydney geland

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft tijdens een testvlucht met een Boeing 787-9 Dreamliner in een tijd van 19 uur en 16 minuten de langste rechtstreekse lijnvlucht volbracht. Het vliegtuig had die tijd nodig om de 16.200 kilometer tussen New York en Sydney af te leggen. De machine is vrijdagavond vertrokken vanuit de Verenigde Staten en is zondagmorgen in Sydney geland.

Aan boord waren 40 passagiers en 10 bemanningsleden. Zowel het aantal mensen dat mee mocht als het aantal koffers was beperkt om de test zo goed mogelijk te laten verlopen. Onder de passagiers waren ook medici en gezondheidsonderzoekers, om testen uit te voeren bij de piloten en leden van de bemanning.

Qantas hoopt in 2022 rechtstreekse passagiersvluchten te starten tussen New York en Sydney, en Londen en Sydney. De langste directe lijnvlucht is momenteel in handen van Singapore Airlines. De vlucht tussen Singapore en Newark (vlakbij New York) duurt 18,5 uur.

Gezagvoerder Sean Golding (links) en eerste officier Jeremy Sutherland van de eerste rechtstreekse vlucht tussen New York en Sydney.
Volledig scherm
Gezagvoerder Sean Golding (links) en eerste officier Jeremy Sutherland van de eerste rechtstreekse vlucht tussen New York en Sydney. © Getty Images for Qantas