Volledig scherm
© Shutterstock

Corendon stopt met excursies waar ‘dierenleed’ achter schuilgaat

Reisorganisatie Corendon gooit het beleid om met het oog op dierenwelzijn. Zo gaat het bedrijf bijvoorbeeld geen excursies meer aanbieden waarbij direct contact is met wilde dieren, zoals dolfijnenshows.

Corendon constateert dat in veel toeristische attracties en excursies op vakantiebestemmingen dieren worden gebruikt ter vermaak van toeristen. Zij zijn zich echter vaak niet bewust van het dierenleed dat er achter schuilgaat. ,,Dat rijden op olifanten niet meer kan, is bij veel mensen inmiddels bekend. Maar als je wilde dieren kan aaien, voeren of op de foto met ze kan, dan kan dat alleen als ze zijn getraind, afgericht of gedrogeerd. Dit proces gaat vaak gepaard met geweld en het vastbinden van de dieren", aldus de reisorganisator in een persverklaring.

Een voorbeeld zijn dolfinaria, waar dolfijnen en andere zeezoogdieren shows geven en kunstjes moeten doen. Corendon: ,,Dolfijnen zijn intelligente dieren die in het wild grote afstanden afleggen. Een klein bassin is een onnatuurlijke leefomgeving, wat zorgt voor stress en abnormaal gedrag. Hetzelfde geldt voor dierentuinen waarin wilde dieren vaak in onnatuurlijk kleine verblijven leven. Ook shows met wilde dieren, dierengevechten en excursies waarbij dieren worden gefokt of opgejaagd, zijn niet diervriendelijk. Deze worden ook uit het aanbod geschrapt.”

(Muil)ezels

Corendon heeft het nieuwe beleid opgesteld in samenwerking met dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (WAP). Dat heeft volgens oprichter Atilay Uslu grote impact op lokale agenten, met wie Corendon dit soort excursies opstelt. ,,Wij nemen daarom een jaar de tijd om deze excursies uit te faseren en ondersteunen de bestemmingen bij het opstellen van een alternatief excursieaanbod. Naast het feit dat we ons steentje willen bijdragen aan minder dierenleed op vakantiebestemmingen hopen wij een signaal af te geven aan onze klanten en de buitenwereld.”

Dagelijks lijden er in totaal zo’n 550.000 wilde dieren voor het vermaak van toeristen, aldus Corendon en WAP. Excursies met paarden, (muil)ezels en kamelen - die vaak worden gebruikt als vervoersmiddel voor mensen en goederen-  worden nog wel aangeboden. ,,Mits het belang en welzijn van het dier voorop staat en de dieren goed worden verzorgd.” Wilde dieren zijn nog wel in hun natuurlijke leefomgeving te zien, middels safari's. 

Corendon is een van de grootste reisorganisaties van Nederland.