Grote paniek bij reizigers om vakantievluchten: ANVR sleept Schiphol voor de rechter
met videoEr is grote paniek onder reizigers of hun reis deze zomer nog wel doorgaat, nu Schiphol een nog onbekend aantal vakantievluchten gaat schrappen. Reisorganisaties worden platgebeld door verontruste klanten. Reiskoepel ANVR verwacht zeker tientallen miljoenen euro's schade en spant een rechtszaak aan tegen Schiphol.
De onrust is groot na berichten dat Schiphol vandaag of morgen bekendmaakt hoeveel vluchten er deze zomer worden geschrapt om zo de zomerdrukte op de luchthaven het hoofd te bieden. Mogelijk worden hierdoor tienduizenden tot honderdduizenden reizigers gedupeerd. Schiphol zegt op het moment nog druk in overleg te zijn met luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties.
ANVR is woest. De koepel vreest dat reisorganisaties door het ‘falende personeelsbeleid’ van Schiphol tientallen miljoenen euro’s schade lijden. Er zullen niet alleen veel reizen geannuleerd moeten worden, met alle financiële gevolgen van dien, ook zullen veel mensen die nog een lastminute reis hadden willen boeken zich nu wel bedenken. ,,Dit levert ons gigantisch veel schade op.”
De reisorganisaties hebben een advocaat in de arm genomen en gaan een rechtszaak aanspannen tegen Schiphol. ,,De luchthaven zal deze schade moeten gaan betalen.”
De vrees is dat dit tot forse financiële problemen kan leiden bij een groot aantal reisorganisaties. Bij annulering van een reis zijn de reisorganisaties wettelijk verplicht om de klanten de kosten van de reis volledig terug te betalen. Het lijkt erop dat reisorganisaties de kosten van bijvoorbeeld de annulering van een hotel, excursie of transfer straks nergens kunnen verhalen. Als zij dit uit eigen portemonnee moeten ophoesten, kan dat problematisch worden, zeker omdat zij de afgelopen twee jaar nauwelijks reizen hebben kunnen uitvoeren door alle corona-ellende en dus weinig vet op de botten hebben.
Tekst gaat verder onder de interactieve tijdlijn...Chaos op Schiphol
Tureluurs
Veel reizigers vrezen dat hun vakantie in het water valt. Reisorganisaties worden geconfronteerd met een tsunami aan telefoontjes van mensen die deze zomer vanaf Schiphol het vliegtuig willen pakken. ,,We zijn echt ontzettend kwaad dat er nog steeds niets duidelijk is. We worden hier tureluurs van, en alle reizigers ook”, reageert Frank Oostdam, voorzitter van ANVR.
Hij roept reizigers op toch nog even geduld te hebben. ,,We snappen hoe vreselijk balen dit is, maar we kunnen op het moment ook niets zeggen. We vragen daarom aan mensen niet te bellen.”
De verwachting is dat de reisorganisaties klanten die een pakketreis hebben geboekt pas midden volgende week duidelijkheid kunnen geven. Mensen die een los ticket hebben geboekt weten waarschijnlijk rond of net na het weekend meer.
De Consumentenbond raadt reizigers die via Schiphol vliegen en door de drukte daar onzeker zijn of hun vlucht geschrapt wordt, aan om vooral af te wachten en niet zelf de vliegtickets te wijzigen. ,,Het kost je heel veel geld en je krijgt geen garantie dat die andere vlucht wel gaat”, aldus een woordvoerster. Volgens de bond hebben consumenten rechten als hun reis wordt geannuleerd.
Verschil
Er is overigens wel een verschil in de afhandeling tussen een los geboekte vlucht of een pakketreis. Bij die laatste is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk. De vlucht kan verplaatst worden of er kan een vervangende busreis worden georganiseerd. Bij een vergelijkbaar vervangend aanbod moet de reiziger dit accepteren, dat geldt niet als de situatie heel anders is. ,,Bijvoorbeeld als je vier in plaats van acht dagen op de bestemming bent. Dan kun je je geld terugkrijgen.”
Wie zelf een losse vlucht heeft geboekt, heeft minder rechten. Bij een annulering kan diegene het geld terugkrijgen, een vervangend vluchtaanbod accepteren of zelf zoeken naar een andere vlucht, al dan niet buiten Schiphol. Het kan overigens lastig worden om kosten van een geannuleerde hotelovernachting te verhalen op de luchthaven.
De aankondiging van Schiphol dat vluchten moeten worden geschrapt, komt niet geheel onverwacht. De luchthaven kampt al langer met flinke personeelstekorten, onder andere aan beveiligers en afhandelaars is er een groot tekort. In combinatie met de toegenomen stroom aan vakantiegangers zorgt dit zo nu en dan voor chaotische taferelen op de luchthaven, met soms geannuleerde en vertraagde vluchten tot gevolg. Zo moest KLM een paar weken terug liefst 42 vluchten van Europese bestemmingen schrappen, om de drukte op Schiphol niet verder te vergroten.
Om meer personeel aan te trekken, heeft de luchthaven met vakbonden afgesproken dat beveiligers, bagage-afhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs op het vliegveld deze zomer een bonus krijgen. De problemen lijken overigens niet alleen hier in Nederland te spelen. Ook op vliegvelden in België, Frankrijk en Duitsland wordt een ‘hete zomer’ verwacht, ook als gevolg van personeelsgebrek.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Slagveld-toerisme: ‘We gaan onbewust op zoek naar het oncomfortabele, het schurende’
We zijn ontdaan over de bombardementen in Oost-Europa. Tegelijkertijd trekken ook deze zomer horden toeristen langs de oude slagvelden die dit continent al kent. Waarom doen mensen dat? ‘We zoeken het oncomfortabele op.’ -
PREMIUMreistips
Onbekend Spanje: tussen natuur in het noorden en gegrilde vis in het zuiden
Deze zomer delen onze correspondenten wekelijks vijf persoonlijke favorieten uit hun land die het omrijden waard zijn. Vandaag: Edwin Winkels over Spanje. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Snel nog even een routekaart of vignet bij de ANWB-winkel halen? Ze verdwijnen langzaam uit straatbeeld
Zeker voor oudere generaties is het vaste prik: voor aanvang van de vakantie snel nog naar de ANWB-winkel voor een routekaart of tolvignet. Maar de ANWB-winkel lijkt langzaam maar zeker uit het straatbeeld te verdwijnen. Waardoor komt dat? -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
PREMIUMmet Video
Wanneer weet ik of mijn vakantievlucht doorgaat? En vier andere vragen en antwoorden
Vakantiereizigers die deze zomer vanaf Schiphol vliegen wachten met spanning op bericht van hun luchtvaartmaatschappij of hun vlucht wel doorgaat. Vandaag horen de maatschappijen van de zogeheten slotcoördinator hoeveel passagiers ze maximaal per dag mogen gaan vervoeren. Is er dan meteen duidelijkheid? Vijf vragen en antwoorden. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUMreistips Portugal
Peddelen langs de kliffen en vermakelijke kneuterigheid in Portugal
Deze zomer delen onze correspondenten wekelijks vijf persoonlijke favorieten uit hun land die het omrijden waard zijn. Vandaag: Marlies van Leeuwen over Portugal.