Links Pura Ulun Danu Bratan op Bali (Indonesië) en rechts de Inthanon berg in Chiang Mai (Thailand).
Volledig scherm
Links Pura Ulun Danu Bratan op Bali (Indonesië) en rechts de Inthanon berg in Chiang Mai (Thailand). © Thinkstock

Indonesië stoot Thailand van de troon als populairste bestemming in Azië

Thailand is niet langer de populairste verre bestemming in Azië onder Nederlandse reizigers. Jarenlang voerde 'het land van de glimlach' de lijst aan, maar het vakantieland wordt nu ingehaald door Indonesië. Dat concluderen enkele reisorganisaties en de Thaise VVV. 

Zonsondergang bij de tempel van Borobudur op Java, Indonesië
Volledig scherm
Zonsondergang bij de tempel van Borobudur op Java, Indonesië © Thinkstock

Ticketwebsite Skyscanner keek naar de zoekopdrachten van januari tot september en concludeert dat zoekopdrachten naar Indonesië zijn gestegen met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  Dat terwijl zoekopdrachten naar Thailand gedaald zijn met 16 procent. 

Ook verre reizen-specialist Riksja Travel ziet dat Indonesië een inhaalslag heeft gemaakt vanaf maart dit jaar. ,,In januari en februari was Thailand nog de nummer één bestemming'', aldus woordvoerster Lisanne Sas. ,,Vietnam heeft Thailand zelfs verdrongen naar een derde plek''. 

Het Verkeersbureau van Thailand, ofwel Tourism Authority of Thailand (TAT), wacht de cijfers van de ambassade van dit jaar nog af, maar verwacht een daling. In 2016 kreeg Thailand nog 237.448 Nederlandse toeristen over de 'vloer', tegenover 200.811 in Indonesië. 

Trend

Thomas Cook ziet dat beide landen 'terug van weggeweest' zijn, maar verwacht veel van de Indische eilandengroep. Hanita van der Meer: ,,Onder studenten is Indonesië wel meer in trek en dan volgen overige reizigers vaak vanzelf.'' De zegsvrouw hoopt dat de actieve vulkaan Agung niet te veel schade aanricht als deze mocht uitbarsten.

TUI verkoopt al jaren meer reizen naar Indonesië dan naar Thailand en merkt op dat Skyscanner vooral zicht heeft op de verkoop van losse tickets. Anke van Nieuwenhuizen: ,,Met name pakketreizen naar Bali nemen gretig aftrek bij ons. Het Thaise Bangkok is meer dan Bali een 'ticket only'-bestemming. Niet iedereen heeft de hoofdstad als eindbestemming. We denken dat veel mensen daarvandaan verder reizen door Azië.'' 

Het idee dat Nederlanders Indonesië-reizigers alleen naar Bali gaan, klopt volgens Riksja niet. ,,Ongeveer 40 procent van onze reizigers bezoekt alleen Bali", vertelt Sas. ,,De overige 60 procent combineert het met andere eilanden waarvan de combinatie Bali en Java het meest populair is. Sulawesi en Flores zijn vrijwel ongerept.'' 

Het strand bij het Nationale park op Komodo, Indonesië
Volledig scherm
Het strand bij het Nationale park op Komodo, Indonesië © Thinkstock

Waarom Indonesië?

De reisorganisaties kijken overigens niet op van de trend. Marijke Cortenbach van Skyscanner: ,,Bali is al tijden dé eilandbestemming in Azië en wordt steeds aantrekkelijker voor Nederlanders. Indonesië biedt ook andere paradijselijke eilanden waar je kunt feesten zoals de Gili eilanden, en waar je prachtige natuur hebt zoals Lombok, Komodo en Flores. Daarnaast hechten veel Nederlanders waarde aan de historische band die ons land heeft met Indonesië.'' 

Van Nieuwenhuizen voegt daaraan toe: ,,Op een korte afstand van elkaar liggen alle bezienswaardigheden zodat je eenvoudig alle hoogtepunten van het eiland kunt zien. Het heeft verder een fascinerende mix van cultuur, natuur en mooie stranden. De ideale combinatie.'' 

Pura Saraswati tempel, Ubud, Bali, Indonesië
Volledig scherm
Pura Saraswati tempel, Ubud, Bali, Indonesië © Thinkstock

Thailand

Vier verborgen parels (bron: Verkeersbureau Thailand)

1. Lampang - Noord Thailand
Op een uur rijden van Chaing Mai ligt deze stad. Vooral bekend door de bijzondere architectuur. Bijzondere tempels en gebouwen die zeker een bezoek waard zijn: Wat Si Rong Muang, Wat Si Chum en Wat Phra Kaeo Don Tao.

2. Nakhon Si Thammarat - Zuid Thailand
In Khanom kun je met een lokale boot allerlei soorten roze dolfijnen spotten. Ja, ze bestaan echt! Vervolgens ga je naar Pak Phanang en loop je door de 100 jaar oude markt. 's Avonds is Krua Nai Nang een mooie plek om te genieten van authentieke gerechten.

3. Loei - Noord-Oost Thailand
Een echte onontdekte parel aan de Mekong rivier. Hier ga je terug in de tijd met ongerepte natuur en Thaise tradities. National parks die op jouw lijst moeten staan zijn: Phu Ruea, Phu Lam Lo en Phu Kradueng. Maak samen met de lokale bevolking offers die je s'Ochtends vroeg op de rivier los laat.

4. Trang - Zuid Thailand
De eilanden in deze omgeving zijn net zo mooi als de bekende eilanden als Koh Phi Phi en Koh Lanta maar hier tel je slechts een handje vol toeristen. Eilandenhoppen is een must! Een paar die je niet mag overslaan zijn: Koh Libong, Koh Mook, Koh Kradan en Koh Ngai.

De reisorganisaties zien meerdere redenen waarom Thailand afneemt in populariteit. Zo speelde volgens Skyscanner de dood van de koning vorig jaar een grote rol. Het land is een jaar in rouw en gelast evenementen zoals de populaire Full Moon party's op Koh Phangan af. Het ministerie van Buitenlandse Zaken paste het reisadvies aan. Ook het massatoerisme heeft volgens de website een negatief effect. Cortenbach: ,,Toeristen over de hele wereld weten Thailand steeds vaker te vinden. Nederlanders zijn op zoek naar het 'echte Azië', waar je minder toeristen tegenkomt.''

Dat is dan ook de reden dat TAT en Riksja Travel zich richten op de verborgen pareltjes van Thailand. Sas: ,,Loei is hier een mooi voorbeeld van. Het ligt tegen Laos aan en hier komen nog maar weinig reizigers. Het land moet af van het Full Moon Party-imago.'' Sas verwacht dat de tropische bestemming over twee jaar een comeback heeft gemaakt. 

TAT is ervan overtuigd dat veel Nederlanders voor 'het land van de glimlach' kiezen als kennismaking met Azië. Woordvoerster Marloes van den Boogaard denkt dat het vluchtaanbod vanaf Schiphol positief gaat uitwerken. ,,Sinds dit jaar zijn er nog maar twee luchtvaartmaatschappijen (KLM en EVA air) in plaats van drie die rechtstreeks naar Thailand vliegen. Als een airline wegvalt, zie je dat direct terug in afnemende bezoekersaantallen. Qatar gaat aan het einde van dit jaar Chaing Mai als bestemming toevoegen. Dat zijn positieve berichten.'' 

Een vraag voor de Azië-liefhebbers 

Jonge monniken in een tempel in de provincie Ayutthaya, Thailand
Volledig scherm
Jonge monniken in een tempel in de provincie Ayutthaya, Thailand © Thinkstock
Feestdag Loy Krathong  Wat Arun in Thailand
Volledig scherm
Feestdag Loy Krathong Wat Arun in Thailand © Thinkstock
'James Bond-eiland' bij Krabi, Thailand
Volledig scherm
'James Bond-eiland' bij Krabi, Thailand © Thinkstock