Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Op reis met je tiener: 'Kies maar: Bali, Milaan... maar géén Lelystad'

StedentripLonden, Barcelona, New York. Als ultieme afsluiter van de basisschool gaan steeds meer ouders op stedentrip met hun kind. Maar niet elke locatie stemt ook de ouder gelukkig. ,,Lelystad? De groeten!"

Volledig scherm
Patricia met haar zoon in Milaan. © prive

Patricia Mudde (41) en zoon Sem (13) 
Met drie keer in de week voetbaltraining, huiswerk, een vriendinnetje, krantenwijk en een lichte Playstationverslaving houdt Sem niet zoveel tijd over voor leuke dingen met mams. Maar afgelopen meivakantie kwam het er eindelijk van. Moeder en zoon uit Krimpen aan den IJssel vlogen een weekend naar Milaan, waar Sem als afzwaaiende basisschoolleerling het programma mocht uitstippelen. De eerste stop lag voor de hand: San Siro, het stadion van voetbalclub AC Milan. ,,Daar zat hij een poosje op de tribune. Hij zei niks, keek alleen. Hij was zo onder de indruk'', vertelt moeder Patricia, die zich een muisarm klikte aan foto's. 

Het keepersshirt dat ze voor hem kocht hield hij de rest van de vakantie aan. Dat leverde een grappig beeld op in de luxueuze winkelstraten van Milaan. Op deze plek, waar normaal the rich and famous shoppen, stapte een blonde jongen in een knalgroen AC Milan-shirt een winkel binnen die tot ieders verbazing het winkelpersoneel aan het werk zette. Sem had zijn zinnen gezet op een tasje voor zijn vriendin, maar bleek een kritische klant. Met een beetje hulp van zijn moeder stuurde hij een medewerker naar het magazijn - ,,Do you have more'' - die met een stapel tasjes terugkeerde. Het werd een echte 'Valentino' van 50 euro. ,,Zijn spaargeld lag eigenlijk apart voor een seizoenkaart van Excelsior, maar hij wilde het zo graag kopen voor haar. Heel lief!” 

Het leukste vond moeder Patricia misschien nog wel het glaasje sinas op een zonnig terras. Hier kletsten ze over het vmbo waar Sem na de zomer begint, de liefde en zijn eerste biertje waar hij nog even op moet wachten. ,,Je hebt heel andere gesprekken als je samen op pad bent. Ik kan het iedere ouder aanbevelen.”