Sunweb voert alle vakanties uit, TUI fly annuleert geen vluchten
Vele tienduizenden vakantiegangers die bij reisorganisatie TUI hebben geboekt en vliegen met maatschappij TUI fly zullen gewoon op vakantie kunnen. Ook de mensen die hebben geboekt bij Sunweb hoeven zich geen zorgen te maken. Alle vakanties gaan door, maar mogelijk wel met vertrek op een andere dag of via een andere luchthaven.
Voor slechts één procent van de klanten zal Sunweb, een alternatief moeten bieden in de vorm van een dag eerder of later vertrekken of vertrek vanaf een andere luchthaven, laat de reisorganisatie weten. Bovendien kunnen ook de vakanties doorgaan die Sunwebof die de andere merken van het concern zoals Eliza was here, GOGO en Primavera nu nog aanbiedt, zegt Mattijs ten Brink, CEO Sunweb Group. ,,Ook met vertrek via Schiphol, dus mensen kunnen veilig boeken. Mocht de situatie op een later moment weer veranderen zorgen wij net als nu voor een goed en volwaardig alternatief.”
Voor TUI-reizigers die voor hun reis afhankelijk zijn van een andere maatschappij zoals Transavia en KLM is het nog wel afwachten, zegt de reisaanbieder in een verklaring. De reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen moeten het aantal reizigers op Schiphol terugbrengen. Met het verlagen van de passagiersaantallen wil Schiphol de zomerdrukte het hoofd kunnen bieden.
KLM
KLM laat vanmiddag weten dat de reizen van passagiers die voor deze zomer een vlucht hebben geboekt ‘gewoon’ zullen doorgaan, ondanks de beperkingen op Schiphol. De grootste gebruiker van de nationale luchthaven zal op ‘beperkte schaal’ vluchten annuleren. De reizigers die dit betreft krijgen een ‘acceptabel alternatief’ aangeboden. Daarnaast beperkt KLM de verkoop van nieuwe tickets zodat het op Schiphol niet te druk wordt. KLM wilde niet zeggen hoeveel vluchten worden geschrapt.
EasyJet
EasyJet schrapt volgende maand vluchten vanaf Schiphol, maar het is de Britse prijsvechter naar eigen zeggen gelukt om vakantiegangers daarbij zoveel mogelijk te ontzien. De annuleringen worden voor het overgrote deel gedaan op routes waar easyJet meerdere vluchten per dag uitvoert. Zo worden er naar Londen, een populaire bestemming voor zakenreizigers, vluchten uitgehaald. Dit betekent volgens de maatschappij dat alle zomervakantievluchten naar bestemmingen in landen als Kroatië, Griekenland, Spanje en Portugal als gepland kunnen worden uitgevoerd.
Hoeveel vluchten er worden geschrapt en hoeveel reizigers worden gedupeerd, kan een woordvoerster niet aangeven. Ze benadrukt dat de meerderheid van de getroffen klanten, ongeveer 70 procent, binnen 24 uur van hun oorspronkelijke vertrektijd wordt omgeboekt naar een alternatieve vlucht. De rest kan zijn geld terugkrijgen of gratis omboeken naar een latere datum.
Puzzelen
Petra Kok, woordvoerder van TUI, zegt dat de puzzel voor deze zomer nog niet helemaal rond is, maar kan toch al bij ‘een groot deel van die reizigers onzekerheid vandaag wegnemen’ ,,We gaan géén TUI fly-vluchten annuleren, iedereen die al geboekt heeft kan op vakantie. Veruit het merendeel van de vliegvakanties zal nog steeds vanuit Amsterdam vertrekken, binnen de door Schiphol gestelde limieten. Voor dat deel van de reizigers dat niet meer vanaf Schiphol mag vertrekken, gaan wij vluchten inzetten vanaf regionale luchthavens.” Het gaat volgens Kok om ‘vele tienduizenden’ mensen die opgelucht zullen zijn dat hun vakantiereis niet in het water valt. Exacte cijfers kan ze niet geven.
Lees hieronder verder
De TUI fly-vluchten richting de ABC-eilanden en het Caraïbisch gebied blijven sowieso vanaf Schiphol vliegen. Onzekerheid blijft er nog even voor mensen die een pakketreis hebben geboekt bij TUI maar vliegen met Transavia, KLM of andere maatschappijen. ,,Wij hebben nog geen volledige en gedetailleerde informatie ontvangen en kunnen op dit moment nog niet de impact inschatten van de aanpassingen die zij zullen doorvoeren”, zegt Kok. Vanaf begin volgende week krijgen alle vakantiegangers van TUI een persoonlijk bericht over eventuele aanpassingen aan hun vakantie.
Annuleren
Transavia liet gisteren weten tussen 7 juli en 14 augustus wel 240 vluchten te annuleren vanaf Schiphol vanwege de beperkingen die de luchthaven heeft opgelegd door de drukte en het personeelstekort. Daardoor worden ruim 13.000 boekingen getroffen. Voor 70 procent daarvan is een vervangende vlucht gevonden. Van de overige 30 procent is het ticket geannuleerd.
Om een nieuw drukteinfarct te voorkomen besloot Schiphol om luchtvaartmaatschappijen te dwingen om ‘stoelen’ te schrappen. Op de drukste dagen blijven daardoor in juli per dag gemiddeld 13.500 reizigers aan de grond. Het was de slotcoördinator die beslist welke maatschappijen er op Schiphol mogen opstijgen en landen. Afgelopen weekend zijn alle maatschappijen op de hoogte gesteld door die slotcoördinator. Het is nu aan de maatschappijen om te kijken hoe ze de beperking in het aantal stoelen gaan uitvoeren. Zo kan bijvoorbeeld de ticketverkoop worden stopgezet of moeten reizen van passagiers worden geannuleerd.
Intussen heeft Rotterdam The Hague Airport de laatste vrije plekken in het zomerschema ingevuld. Dat betekent dat er tot eind augustus geen ruimte meer is om extra vluchten over te nemen van Schiphol. De laatste plekken gingen voor het grootste gedeelte naar TUI fly. Corendon had al eerder vluchten verplaatst naar Rotterdam. De interesse voor de overgebleven slots op de luchthaven van Rotterdam was groot. Een woordvoerder zegt dat de laatste plekken wel twee keer hadden kunnen worden gevuld. Welke maatschappijen er nog meer aanspraak wilden maken op de slots wil hij niet zeggen. Het ging ook om bedrijven die nu nog niet vliegen op Rotterdam.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Oproep: valt jouw reis deze zomer in het water door problemen op Schiphol?
De redactie van het AD is naarstig op zoek naar mensen die deze zomer hun reis in het water zien vallen zien door de perikelen op Schiphol en die daarover in de krant (met naam en toenaam) willen vertellen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Reisellende Schiphol lijkt mee te vallen: veel vakanties kunnen ‘gewoon’ doorgaan
Het lijkt mee te vallen met het grote aantal gedupeerde reizigers dat deze zomer zijn reis in het water ziet vallen. Hoeveel mensen precies gedupeerd zijn, is nog onduidelijk. Máár het leed is minder erg dan oorspronkelijk gevreesd, zegt reiskoepel ANVR. -
PREMIUM
Wat te doen met verouderde Scheveningse Pier? ‘Maak er een kale wandelpromenade van’
In Den Haag breken ze zich al een tijdje het hoofd over de vraag wat ze moeten doen met de Pier in Scheveningen, die het einde van zijn economische en technische levensduur heeft bereikt. Een groepje architecten heeft een alternatief plan bedacht, waarin een kale Pier wordt gepresenteerd. ,,Hoe meer je teruggaat naar de basis, hoe minder je nodig hebt.’’
-
PREMIUMReconstructie
Van visitekaartje tot schandvlek: hoe kon Schiphol ooit zover afglijden?
Onze grootste luchthaven had lange tijd een goede naam over de hele wereld. Dat imago ligt volledig aan diggelen. Bezoekers spreken schande van de chaos en lange wachtrijen. Het ergste: de directie en het kabinet creëerden zelf het probleem door voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Reconstructie van een aangekondigde ramp. -
PREMIUM
Meeste vakantiegangers vallen post-corona terug in oude gewoonten
Reisexperts waren ervan overtuigd: reizen zou nooit meer hetzelfde zijn na corona. Maar is dat zo? De superlastminute is in, maar van duurzamer reizen is nog geen sprake. Vijf trends. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.