Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vakantiegangers opgelet: overstromingen verwacht in Alpen en Zuid-Frankrijk

Vakantiegangers opgelet: in de Alpen en het zuidoosten van Frankrijk wordt de komende 48 uur noodweer verwacht, met mogelijk overstromingen tot gevolg. ,,Mijn advies aan kampeerders: geultjes graven en zandzakken in de aanslag", zegt Wilfred Janssen van Weerplaza.

Janssen verwacht vandaag en morgen flinke regen- en onweersbuien voor de Alpen, ‘van Zuid-Duitsland tot Noord-Italië’. Die gaan waarschijnlijk gepaard met hagelbuien. ,,Ik zou er niet van opkijken als we hagelstenen ter grootte van pingpongballen gaan zien.” Ook is er kans op zeer zware windstoten.

De meteoroloog noemt het weer dat er aankomt een 'garantie voor overlast’.  ,,Ik kan niet precies voorspellen waar de buien gaan vallen, maar dat het tekeer zal gaan, is wel zeker.” Door de zware onweersbuien valt plaatselijk meer dan honderd millimeter neerslag in korte tijd. De overvloedige regenval kan leiden tot modderstromen en overlopende riviertjes.

Zware buien

Voor vandaag voorspelt Janssen vooral overlast in Zwitserland en de Oostenrijkse provincies Vorarlberg, Tirol en Karinthië. Rond de grote Italiaanse meren kunnen net als vorige week ook zware buien vallen.

Niet alleen in de Alpen gaat het los. Vanavond krijgen ook de Ardèche en het Rhônedal in het zuidoosten van Frankrijk te maken met noodweer. 

Janssen raadt vakantiegangers aan om voorzichtig te zijn. ,,Houd de actuele weersituatie goed in de gaten en kijk goed uit met buitenactiviteiten. Aan een lange wandeling zou ik bijvoorbeeld niet beginnen.”