Volledig scherm
Toeristen vertrekken halsoverkop van een camping in Zuid-Frankrijk. © EPA

Vroegboekers moeten rekening houden met Europese bosbranden

Veel gezinnen met kinderen reserveren na de zomervakantie al hun plekje voor volgend jaar. Nu op tal van plaatsen bosbranden hebben gewoed, lijkt dat lastiger dan normaal. Kun je eigenlijk nog wel naar pakweg Bormes-les-Mimosas, Carvoeiro of Split?

Waar was het vuur?

Afgelopen zomer werden veel populaire toeristengebieden getroffen, waaronder de Côte d'Azur bij La Croix-Valmer en Bormes-les-Mimosas, de Kroatische kust bij Split, het Montenegrijnse schiereiland Lustica, de flanken van de Vesuvius, het binnenland van Corsica, het natuurpark Doñana in Andalusië en Carvoeiro in Portugal.

Nu maar even wegblijven?

Als je een rondje internet maakt, lijkt dat inderdaad het beste. De dramatische foto's en filmpjes laten volledig afgebrande bossen zien, geblakerde heuvels, verkoolde villa's en caravans. Je zou zeggen dat je dus op zoek moet naar een andere vakantiebestemming, waar géén brand is geweest en de wereld er nog gezellig en fris uitziet.

Is het er volgende zomer groen of zwart?

Experts van een onderzoeksinstituut voor mediterrane vegetatie hebben in de Franse media verteld dat de natuur zich vaak wonderbaarlijk snel herstelt. Kijkend naar de maanlandschappen kun je je dat nu nauwelijks voorstellen, maar binnen enkele maanden is volgens de natuurexperts nauwelijks nog te zien dat er brand is geweest. Nieuwe planten en struiken kleuren de hellingen dan alweer groen.

Was alle berichtgeving dan overdreven?

Zeker niet. Alleen al in Zuid-Frankrijk zijn honderden hectaren met grote parasoldennen en kurkeiken verloren gegaan. De hellingen zijn straks weliswaar weer fris groen, maar niet dankzij de bomen. Die hebben veel meer tijd nodig om te herstellen. Het goede nieuws: door de brand komt alleen de oorspronkelijke vegetatie terug, wat op de lange termijn goed is voor het landschap.

Wel of niet gaan?

Als je focus ligt op strand, stadjes, wijngaarden en het landschap als geheel, hoef je je volgens de experts geen zorgen te maken en kun je er volgende zomer weer prima terecht. Maar als de bossen een belangrijke rol in je vakantie spelen, kun je beter een andere bestemming zoeken.