Volledig scherm
Voorzitter Frans Jansen (links) en Riek van Bakel © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Alles op het gemakkie bij voetbalclub de Zuiderburen in Reusel

REUSEL - Klassieke vaantjes, een fotoboek en twee administratieboekjes: Riek van Bakel (63) heeft haar historische documenten goed op orde. De Reuselse is verantwoordelijk voor het 'bestaan' van vrouwenvoetbal in Reusel, dat zijn oorsprong in 1971 bij de Zuiderburen kent. De buurtvoetbalclub, vier jaar daarvoor opgericht, bestaat 50 jaar en dat wordt komend weekend gevierd.

,,Kijk, hier hield ik bij of alle speelsters hun contributie wel betaalden." Van Bakel wijst naar haar boekje. Met een keurig handschrift is opgetekend welke speelsters tijdig de maandelijkse 2,50 gulden contributie aftikten. Ze lacht er hartelijk om. Glunderen doet ze ook bij het zien van een oude teamfoto: een elftal dames in witte shirts, met daarop de print van een rode bal. 

Ze herinnert zich de vriendschappelijke duels op zandvlaktes 'waarop geen grassprietje te zien was'. En een lijnbus zonder banken die als kleedkamer fungeerde. De foto's wijzen uit dat de dames ook de derde helft niet schuwden. Van Bakel: ,,Ja, we dronken na de wedstrijd graag een pilsje.'' In 1982 verkaste het vrouwenelftal naar Reusel Sport. Daar fungeerde Van Bakel later nog als trainster en jeugdvoorzitter.

Artikel gaat verder onder foto

Volledig scherm
De documentatie van Van Bakel © Willem Brouwer/ED

Het mannenelftal van de Zuiderburen zag dus 50 jaar geleden het licht. De uitgangspunten waren simpel: een potje buurtvoetbal spelen en plezier maken. ,,En nog steeds, al zijn we sinds drie jaar aangesloten bij de KNVB", weet voorzitter Frans Jansen (38). Die koerswijziging betekent dat de vier elftallen die de club rijk is sindsdien tegen 'echte' clubtegenstanders spelen. 

Dat doet volgens Jansen niets af aan de heersende buurtvoetbalmentaliteit. De onofficiële slogan 'Bourgondisch hoogstaand voetbal' spreekt wat dat betreft boekdelen. Daarbij benadrukt Jansen dat het eerste elftal geen voorkeursbehandeling geniet, trainen niet verplicht is en plezier maken centraal staat. 

Dat de club op sportpark Den Hoek de kleedkamers en kantine van korfbalvereniging Rosolo daarbij 'leent', maakt het cultclubsprookje alleen maar mooier. En trainers? Ho maar, die hebben ze bij de Zuiderburen niet. Zo ongedwongen moet de sfeer zaterdag ook zijn, als Kraantje Pappie, Plork en de Aannemers, The Allstarz en Zerox het jubileumfeest op Sportpark 9 in Reusel in gang zetten.

19 augustus: Zuiderpark Live van 20.00-01.00 uur; voorverkoop 7,50 euro, anders 10 euro.

20 augustus: Zuiderzonnetje van 14.00-20.00 uur. Toegang is gratis. Line-up: DJ Peer Tielemans, Adje Palen, Punt Uit en Mystery Sisters.