Volledig scherm
Marietje Maas vertelde eerder in het Hooge Mierdse museum over haar herinneringen aan de oorlog. © Harrie Wenting

Bewogen Jaren Hooge Mierde voortaan 'echt' museum

HOOGE MIERDE - Met de oprichting van de Club van 100 en een nieuwe werving voor de Vriendenkring wil De Bewogen Jaren 1939-1950 in Hooge Mierde een nieuwe bodem onder het museum leggen. Door de registratie als officieel museum krijgt het met meer kosten te maken. ,,Om dit op te kunnen vangen hebben we behoefte aan meer structurele ondersteuning”, zegt oprichter John Meulenbroeks.

In zijn tijd als caféhouder van De Bijenkorf in Hooge Mierde begon hij in 2000 op de zolder van zijn café het museum. In 2005 verhuisde het naar de voormalige Rabobank aan de Floreffestraat. Naast mensen uit Hooge Mierde en de Kempen komen er oud-strijders en bezoekers tot ver over de grenzen. Ook de scholen in Reusel-De Mierden nemen regelmatig onderdelen uit het museum op in hun lesprogramma.

Elk jaar worden er vanuit het museum activiteiten georganiseerd en wordt de focus gelegd op een specifiek onderdeel. Eerder dit jaar waren dat verhalen van getuigen van weleer, onder wie Marietje Maas.

,,Er is hier in de Kempen ongelofelijk hard gevochten aan het begin en het einde van de oorlog”, zegt Meulenbroeks als hij naar een verklaring zoekt voor de constante belangstelling. ,,Daarnaast ligt hier een geschiedenis met mensen die betrokken waren bij de oorlog in Indië.”

Speciaal voor degenen die het museum een warm hart toedragen is het dit weekend van 13.00 tot 15.00 uur geopend. Degenen die zich aan willen sluiten bij de Club van 100 of de Vriendenkring kunnen zich melden. Zij krijgen behalve een passe-partout enkele keren per jaar een nieuwsbrief en uitnodigingen voor lezingen.

,,Door opgenomen te worden in het landelijke Museumregister zijn er meer mogelijkheden voor de toekomst”, legt Meulenbroeks uit. ,,Zo kunnen mensen met een Museum kaart (voorheen Museumjaarkaart, red.) dan ook bij ons terecht.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement