Volledig scherm
© Thinkstock

Crossongeluk achtervolgt Reuselse motorclub: 'als we deze zaak verliezen, zijn we failliet'

REUSEL/DEN BOSCH - Een ernstig ongeval tijdens een motorcrosswedstrijd in 2010 achtervolgt de Reuselse motorclub De Wielewaal. Een jonge motorcrosser uit Zwolle die destijds op het zandcircuit in Reusel de controle over zijn motor verloor en op een ijzeren vlaggerspost botste heeft de club en de organisatie aansprakelijk gesteld. De motorcrosser claimt een schadevergoeding van ongeveer 45.000 euro en volgens voorzitter Werner Verhagen kan het de doodsteek betekenen voor de club.

De destijds achttienjarige motorcrosser botste op 9 mei 2010 tijdens een wedstrijd van de motorsportbond MON op een vlaggenpost naast het circuit, brak zijn dijbeen en liep diverse kneuzingen. Hij werd dezelfde dag geopereerd in het ziekenhuis en vanwege blijvende klachten volgden nog twee operaties. Anderhalf jaar later stelde hij de club aansprakelijk en later ook de motorsportbond.

Fysieke leed

De motorcrosser geeft toe dat er risico’s zijn aan zijn sport maar verwijt de club en wedstrijdorganisatie dat de vlaggenpost niet was beschermd met kussens of hooibalen. Door het fysieke leed moest de student zijn opleiding sport en beweging afbreken en een andere studie kiezen. Behalve smartengeld, medische kosten eist hij daarom ook vergoeding wegens studievertraging.

De drie partijen stonden vorige week voor de tweede keer voor de rechter in Den Bosch. De motorcrosser kreeg de kans om te bewijzen dat de vlaggenpost onbeschermd was. Hij toonde aan de rechter diverse oude filmpjes van crosswedstrijden in Reusel die duidelijk aantoonden dat er rond de vlaggenposten langs het circuit geen beveiliging was geregeld. Zijn vader verklaarde onder ede dat er niks was geregeld en dat er pas na het ongeval voor stootkussens is gezorgd.

De Wielewaal is het volstrekt oneens met de claim. Volgens de club en de wedstrijdorganisatie waren alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om de kans op ongevallen en schade te beperken.

Quote

Het is heel simpel als we deze rechtszaak verliezen, zijn we failliet.

Voorzitter Werner Verhagen

Voorzitter Werner Verhagen is vooral heel verbaasd. ,,Het is nou eenmaal een gevaarlijke sport, we kunnen moeilijk bij hem achterop de motor gaan zitten’’, zegt hij. Volgens de voorzitter krijgt De Wielewaal voor het eerst te maken met een schadeclaim. ,,Het is een misvatting dat we er warmpjes bijzitten. Het is heel simpel als we deze rechtszaak verliezen, zijn we failliet’’, reageert hij.

Verhagen erkent dat het circuit is aangepast maar het ongeval was niet de aanleiding, zegt hij. ,,Veiligheid staat voorop en daar zijn we altijd mee bezig. We zijn verder gegaan met verbeteringen, dat is de evolutie in de sport. Zo gaat dat.’’

De Wielewaal krijgt nu de kans om te bewijzen dat er voorzorgsmaatregelen waren getroffen. Wanneer de rechter uitspraak doet over de schadeclaim is nog niet bekend. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement