Volledig scherm
Reusel krijgt er een nieuwe straatnaam bij. © Ronald Otter

Driespad nieuwe straatnaam in Reusel

REUSEL - Driespad gaat de nieuwe Reuselse straat ter hoogte van Lensheuvel 91 heten. Dat heeft het college van B en W van Reusel-De Mierden vastgesteld. 

Voor wie zich afvraagt naar welke Dries de nieuwe weg vernoemd is: geen enkele. „We kijken in Reusel-De Mierden voor nieuwe straatnamen graag naar oude veldnamen", legt Thijs van der Zanden van Heemkunde Werkgroep Reusel uit. De heemkundekring wordt door de gemeente vaak gevraagd een voorstel te doen als er een nieuwe naam gezocht wordt voor een straat, plein of wooncomplex.

Middenplein

In dit geval waren de aangrenzende akkernamen 't Drieske, Haosenekker, 't Ekkerke en de Braekekker. Vanwege de grootte van het weggetje en de ligging adviseerde de Heemkunde Werkgroep Driespad. In een dertiende eeuws document betekende een dries een 'braakliggend weiland'. Dit evolueerde tot naam voor een nederzettingsvorm van huizen rondom een centraal, vaak driehoekig middenplein. Dit deed in de middeleeuwen dienst als gemeenschappelijke weide (meent) voor het vee.

Als alternatief droeg de heemkundekring Braekeling of Brakeling aan: een handvol vlas dat men gaat breken. Maar dat bleek niet nodig, Driespad voldeed. „Onze suggestie wordt vaak gehonoreerd", zegt Van der Zanden tevreden. Voor chique namen als Berkenstaete heeft Van der Zanden geen goed woord over. „Dat vinden we niks voor een dorp. Onze traditie is een mooie manier om oude akkernamen in stand te houden."