Volledig scherm
Erwin Das met zijn gezin in hun nieuwe woning, de kerk. © Jurriaan Balke

Droomhuis met wijwaterbakjes: wonen in de kerk van Hulsel

HULSEL - Van buiten is er nauwelijks iets te zien aan de Clemenskerk in Hulsel. Maar binnen is Eerselnaar Erwin Das druk bezig om het voormalige gebedshuis te verbouwen tot een droomhuis voor zijn gezin.

Kleurrijke glas-in-loodramen met kerkelijke taferelen op het toilet, ingemetselde wijwaterbakjes in de gang. Wie heeft dat nu in zijn woning? Het antwoord: Erwin Das met zijn vriendin Sylvia en dochters Emmie (11) en Evi (10), als ze begin 2017 hun intrek nemen in de Clemenskerk in Hulsel.

"Tja, het is iets aparts, hè, wonen in een kerk", zegt de eigenaar van het Duizelse bouwbedrijf Das Bouw. Nu de sloopfase achter de rug is, ziet Das het als een hobbyproject. "De verbouwingskosten rijzen de pan uit, maar je wilt een droom uit laten komen. Het is ongelofelijk wat hier aan puin in de grond zat. We hebben 120 kuub afgevoerd."

Van de buitenkant is daar nauwelijks iets van te zien. Alleen ter hoogte van de biechtstoelen dekken spaanplaten gaten in de buitenmuur af. Daar komen twee tuindeuren, die voor licht en uitzicht gaan zorgen. "Voor het dorp blijft de kerk eigenlijk exact zoals hij was", zegt Sylvia.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen