Volledig scherm
De monumentale rode beuk in Reusel voordat deze gekapt werd. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eerbetoon aan gekapte monumentale beuk Reusel

REUSEL - In liedjes en voordrachten wordt zaterdag een ode gebracht aan de gekapte monumentale beuk in het Deken van der Weepark in Reusel. 

Minstens anderhalve eeuw stond de monumentale rode beuk in het Deken van der Weepark in Reusel. Tot de achttien meter hoge boom begin dit jaar uit veiligheidsoverwegingen werd neergehaald. Het kappen ervan kan gezien worden als het einde van het tijdperk. Dat verdient een eerbetoon, vindt Toos Dreckschmidt (71) uit Reusel. En dat komt er, aanstaande zaterdag om 20.00 uur.

Herinneringen

„Bij die boom is in de loop der jaren zoveel gebeurd", legt Dreckschmidt uit. „Veel mensen hebben daar herinneringen aan. Al die pasgetrouwde stelletjes en communicanten lieten er foto's maken."

Jeugdherinneringen aan de beuk heeft Dreckschmidt zelf niet, want ze werd niet in Reusel geboren. „Maar ik woon al 45 jaar in deze contreien." Haar band met de boom komt voort uit een lied dat haar schoonzoon Ruud Jansen als helft van het duo Hermans en Jansen in de jaren negentig schreef over de beuk. „Dat zingen we nog wel eens. En ik hoorde van veel oudere mensen dat ze het jammer vinden dat die beuk weg gaat. Dat bracht me op het idee van een afscheidsbijeenkomst."

Dreckschmidt wilde die eigenlijk houden toen de bejaarde boom - weliswaar vastgezet met staalkabels - nog fier rechtop stond. „Maar hij ging te snel om, ik kreeg het niet op tijd geregeld."

De Beuk

Zaterdagavond vanaf 20.00 uur komt de ode er alsnog. Dan speelt het duo Hermans en Jansen nog eenmaal het lied De beuk. Ook zangeres Marinet Verhagen zingt enkele liederen. En Nico Daniëls begeleidt de muzikale odes op viool. Wie een voordracht wil houden of een leuke anekdote over de beuk wil vertellen, kan zich melden via toosdreckschmidt@gmail.com. 

Als het weer het toelaat, vindt het eerbetoon zaterdag plaats in het Deken van der Weepark, waar de gevallen woudreus ligt. Met zijn imposante wortelstelsel en zijn dikke stam met een omtrek van 5,5 meter, van binnen weggevreten door parasitaire schimmels. Bij slecht weer wordt uitgeweken naar gemeenschapshuis De Kei. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kempen