Einde in zicht na anderhalve eeuw

Er komt een einde aan een bewogen leven van anderhalve eeuw in het hart van Reusel. Voor de monumentale beuk in het Deken van der Weepark is een kapvergunning aangevraagd.

Twan Linders t.linders@ed.nl

Reusel

Hoe oud de beuk in het Deken van der Weepark in Reusel precies is, is niet te achterhalen. Minstens 156 jaar, mogelijk 180, schat Thijs van der Zanden van Heemkunde Werkgroep Reusel. Maar nieuwe jaarringen komen er niet meer bij. Ten eerste omdat het binnenste van de monumentale boom hol is. Weggevreten door parasitaire schimmels die het hout wegvreten. En ten tweede - een direct gevolg van de eerste - omdat gemeente Reusel-De Mierden een kapvergunning heeft aangevraagd voor de achttien meter hoge beuk met een omtrek van 5,5 meter dik.
Uit recent onderzoek is gebleken dat de beeldbepalende boom niet breukvast is. De grote holte in de stamvoet is zodanig aangetast door de schimmels dat de overgebleven stam niet dik genoeg is. De boom dreigt om te vallen en vormt een gevaar voor de omgeving. De gemeente is geadviseerd de boom te kappen voordat die in het voorjaar weer blad krijgt. Door het bladvolume en de zogenaamde 'windbelasting' die daarmee samenhangt, neemt het risico toe dat de stam breekt.

Het begon zo mooi. In zijn jonge jaren stond de beuk in de in 1871 prachtig aangelegde pastoorstuin, omsloten door een gracht, 'de Vest'. Aangelegd door de bouwpastoor van Reusel, Franciscus Fredericus van der Wee. Deze pastoor was enkele jaren daarna ook de drijvende kracht achter het zusterklooster, het fraterklooster en, in 1895, de neogotische kerk met een toren van 68 meter hoog.
De beuk stond op een steenworp afstand toen in september 1944 de torenspits eraf werd geschoten en het middenschip van diezelfde kerk verbrijzelde. De boom maakte mee hoe het dorp Reusel groeide, de straten verharden en auto's het straatbeeld veranderden. 

In 2014 was al duidelijk dat de rode beuk zijn beste tijd gehad had. Door het breukgevaar was het alleen nog verantwoord de beuk te laten staan als er maatregelen genomen werden. Dat betekende in dit geval het vastzetten van de boom met staalkabels, het rondom innemen van de boomkroon en het afsluiten van één van de entrees van het park. Heel veel extra tijd hebben de maatregelen uiteindelijk niet opgeleverd. Het laatste hoofdstuk van de beuk die generaties Reuselnaren heeft zien komen en gaan, is bijna uit.

foto-onderschrift: De monumentale beuk in het Deken van der Weepark wordt binnenkort gekapt. 

Volledig scherm
oude monumentale rode beuk in Reusel aan de kerkstraat © Fotopersburo van de Meulenhof bv
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kempen