Volledig scherm
De kapel in Lage Mierde. © Kees Martens

Lage Mierdse 'gestolen' Maria krijgt nieuwe kapel

LAGE MIERDE - Het Mariabeeld dat eerder tegen de wil van de parochianen uit de kapel bij Lindenhof in Lage Mierde verdween, keert binnenkort weer terug. 

Nog dit jaar wordt er op het parochiekerkhof van Lage Mierde een kleine kapel gebouwd, waar het beeld een prominente plaats krijgt. De kapel komt onder het dak van de absouteruimte.

Blij

Joep Verspaandonk, die het beeld in 2006 van zijn zolder haalde waar het jaren onder het stof lag, is blij dat het weer terugkeert naar de plaats waar het hoort. ,,Mijn vader Harrie kreeg vele jaren terug als gemeentesecretaris het beeld in beheer. Het kwam op zolder en na verloop van tijd keek niemand er nog naar om. Toen de parochiekerk opgeknapt werd heb ik het naar beneden gehaald en is het door twee ijverige dames uit het dorp opnieuw aangekleed.”

Reusel

De plaatsing van het beeld daarna was goed nieuws voor de parochianen, maar toen enkele jaren later de kerk van de Stephanusparochie sloot, kwam het in de kapel van Lindenhof aan de Kloosterstraat. Toen enkele jaren later die kapel ook sloot, haalde pastoor Van Roosmalen het beeld eigenhandig naar Reusel. Dat schoot bij veel parochianen in het verkeerde keelgat. De pastoor wilde Maria pas na betaling van een flink bedrag teruggeven, zoals eerder overeengekomen met de dorpsraad. Er werd nog getracht om de dorpskapel aan het Vloeiend op te knappen, maar dat stuitte op bezwaren. Met de bouw van een nieuwe kapel op het parochiekerkhof lijkt de kwestie voor langere tijd geregeld te zijn.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Kempen