Volledig scherm
Ad Maas ontving na de uitzending waarin hij een hoofdrol vervulde, naar eigen zeggen meer dan duizend reacties. © FotoMeulenhof

Mist rond Ad uit Hooge Mierde wordt steeds dikker

HOOGE MIERDE - Ad Maas uit Hooge Mierde was te zien in het tv-programma Voor ik het vergeet, over relatief jonge mensen met dementie.

De vriendelijke maar blanco blik van Ad Maas uit Hooge Mierde verraadt veel. En ook het feit dat hij zijn huis in Hooge Mierde heeft moeten verruilen voor zorgcentrum RSZK Floriaan in Bladel spreekt boekdelen. Het is acht maanden geleden sinds Ad op televisie was. In het programma Voor ik het vergeet volgde Angela Groothuizen zes relatief jonge mensen met dementie. Sindsdien heeft Ad weer meer terrein moeten prijsgeven aan zijn ziekte.

Hoe oud hij is? "Dat is een goede vraag. Dat kan ik niet zo ineens..." 58, helpen zijn zwager Theo en zus Jo van de Voort hem. Ook het lezen heeft Ad op moeten geven. De gedrukte woorden blijven niet meer hangen. Sportprogramma's op tv gelukkig nog wel, daar is Ad dol op. En vijf dagen in de week gaat hij overdag naar zorgboerderij De Wederloop in Diessen. "Eerst drinken we twee bakken koffie", vertelt Ad. Daarna de kalfjes en kippen voeren, knutselen, hij heeft het er goed naar zijn zin.

Quote

Hoe oud ik ben? Dat is een goede vraag. Dat kan ik niet zo ineens...

Ad Maas

Als het weer goed is, is Ad nog regelmatig als supporter bij voetbalvereniging HMVV in 'zijn' Hooge Mierde te vinden. En bij het biljarten. Alleen nog om te buurten nu, Ad speelt zelf niet meer. Dat hij niet meer in Hooge Mierde woont, vindt Ad jammer. Hij zegt het gelaten. Er lijkt geen greintje boosheid in hem te zitten. "Ik laat het achter me."

Frustratie

Toch waren er wel degelijk momenten dat de frustratie Ad teveel werd. Dat Ad getergd in woede uitbarstte, vertelt Theo. Uit onmacht. Dan belden de buren in Hooge Mierde naar Theo en Jo omdat ze Ad hoorden razen en tieren. "Met scheldwoorden die hij vroeger nooit gebruikt zou hebben", zegt Theo. Als hij dan bij Ad poolshoogte ging nemen, bleek de Hooge Mierdenaar een sok niet te kunnen vinden. Of hij lag in bed met het hoofdkussen aan zijn voeteneinde. "Ad wist dan niet hoe hij het op moest lossen en werd opstandig", vertelt Theo. "Het is fijn dat hij nu niet meer alleen zit", zegt zus Jo.

Hij heeft veel reacties gehad naar aanleiding van het tv-programma, vertelt Ad. "Over de duizend." Waarom hij twee jaar geleden besloot eraan mee te doen, kan hij niet meer terughalen. "Om andere mensen te helpen", vult Jo in. Woorden vinden wordt steeds moeilijker voor Ad. Maar soms doet hij iedereen ineens versteld staan. Pas geleden zag hij op het voetbalveld een oude bekende die hij vijftien jaar niet gezien had. Ad stapte erop af en sprak hem zonder nadenken met de juiste naam aan. En als hij voor de krant op de foto gaat, blijken er ook delen van Ads persoonlijkheid te zijn waar de dementie zijn slopende werk nog niet verricht heeft. Het vest van De Wederloop moet uit. "Die karaktertrek zit er nog steeds in. Ad wil er nog netjes bij lopen. De rest is foetsie", aldus Theo.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement