Volledig scherm
Buitengebied van Reusel-De Mierden. © Ronald Otter

Reusel-De Mierden houdt buitengebied tegen het licht

REUSEL-DE MIERDEN - 42 percelen in het buitengebied van Reusel-De Mierden vragen om een nadere inspectie. De gemeente wil de percelen controleren op illegale situaties en landschappelijke inpassing. 

Dat is de uitkomst van een administratieve inventarisatie die de gemeente heeft uitgevoerd op alle 918 percelen met een bouwvlak in het buitengebied.

De inventarisatie vloeide voort uit een besluit van de gemeenteraad in november 2015 het buitengebied tegen het licht te houden. Eerst zijn alle beschikbare gegevens in een digitale kaart verwerkt. „Het is een behoorlijke kluif geweest", zei waarnemend burgemeester Jetty Eugster in de commissie Ruimte. 

Er kwamen 131 percelen naar voren met bebouwing maar zonder vergunning. In 89 gevallen bleek bij nader onderzoek geen sprake van een overtreding. Het ging bijvoorbeeld om vergunningsvrije situaties en vergunningen die vroeger verleend zijn maar nog niet digitaal oproepbaar waren. 

Dekking

De administratieve controle heeft 137.700 euro gekost, exclusief 7.500 euro aan voorbereiding. Voor die bedragen was al dekking. Dat geldt nog niet voor het vervolgtraject. Voor de 42 controles op perceelniveau vraagt het college 25.200 euro. Dat bedrag valt een stuk lager uit dan de raad eerder kreeg voorgespiegeld. Toen schatte de gemeente nog dat 250 percelen gecontroleerd zouden moeten worden. Daarnaast is nog 45.000 euro nodig voor de inventarisatie van 2.154 percelen zonder bouwvlak. In de commissie Ruimte klonken positieve geluiden. De gemeenteraad besluit op 22 mei over de gevraagde kredieten.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement