Volledig scherm
Jacob van den Borne gebruikt drones voor precisielandbouw. © Koen Verheijden

Reusel krijgt luchthaven voor drones

REUSEL - Reusel krijgt waarschijnlijk de kleinste luchthaven van Nederland, bestaande uit drie start- en landingsbanen van elk negen vierkante meter. 

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant hebben ingestemd met de aanvraag van aardappelteler Jacob van den Borne in Reusel om op zijn perceel aan de Postelsedijk een luchthaven voor drones, een Agri Drone Port, te realiseren. Het bedrijf van Van den Borne gebruikt momenteel vijf drones voor precisielandbouw. Die verzamelen informatie zodat landbouwgrond heel efficiënt kan worden bemest en beregend, met alle milieuwinst en kostenbesparingen van dien. 

Geen speelgoed

Er gelden strenge regels voor het gebruik van drones, zeker als dat het hobbymatige overstijgt, bijvoorbeeld qua vlieghoogte. „Die van ons zijn geen speelgoed", zegt Van den Borne. Op dit moment moet hij derhalve voor elke vlucht een vergunning aanvragen. Dat is niet meer nodig als de ontheffing definitief verleend is. Zover is het nog niet helemaal: de ontwerp-beschikking ligt eerst nog een aantal weken ter inzage en er kunnen nog zienswijzen worden ingediend.