Volledig scherm
De valse 50-eurobiljetten. © Politie Bergeijk, Eersel, Baldel, Reusel-De Mierden

Valse 50-eurobiljetten in omloop in Reusel en Eersel: 'We letten nu extra goed op'

REUSEL / EERSEL - De politie heeft tijdens Reusel Kermis meerdere meldingen binnengekregen dat er met vals geld betaald zou zijn. Die 50-eurobiljetten zijn mede daardoor in de Kempense contreien in omloop: een Eerselse ondernemer, bakker Henri de Lau, werd er tot twee keer toe het slachtoffer van.

Nadat hij contant geld bij de lokale bank stortte, kreeg eigenaar Henri de Lau al snel een mailtje van de Rabobank op zijn digitale deurmat. "We ontvingen een mail dat er tussen mijn geld een vals biljet was gevonden." Die heeft de bank vervolgens doorgestuurd naar De Nederlandsche Bank, dat een monopolie heeft op de uitgifte van bankbiljetten. Zij gaan het biljet controleren op echtheid.

"Als ik niks hoor, wordt het geld vernietigd. Krijg ik wel bericht, dan is dat goed nieuws en krijg ik mijn 50 euro terug." Daar bleef het niet bij. Toen De Lau niet veel later met geld uit de kassa van de bakker boodschappen ging doen, werd ook daar een 50-eurobiljet geweigerd. "Die heb ik daarna naar de Rabobank gebracht. Ik krijg ook nog te horen of dat biljet wel of niet echt is."

Quote

Als ik niks hoor, wordt het geld vernietigd

Bakker Henri de Lau

Hij is er op z'n minst verbaasd over. "Je ziet het er bijna niet aan af. Zelfs het watermerk lijkt echt." De politie inschakelen doet De Lau niet, daar heeft hij het naar eigen zeggen veel te druk voor. Wel is de bakker voortaan extra alert op het aannemen van geldbiljetten. Elk briefje gaat vanaf nu dan ook een keer extra door het detectieapparaat heen. 

De politie was niet bereikbaar voor commentaar.