Van den Borne in Reusel zorgt voor milieuvriendelijke friet dankzij robots
REUSEL - Een portie friet eten zonder het milieu te belasten. Het is niet ver weg als het aan het bedrijf van Jacob van den Borne en zijn broer ligt. De agrariërs in Reusel met honderden hectare frietaardappelen pionieren al jaren met precisielandbouw en automatisering. „Heb je de zelfrijdende tractor in het reclamespotje van KPN gezien? Dat is mijn robottractor. Werkt perfect!”
Om dat te demonstreren stuurt Van den Borne deze tractor een groot stuk landbouwgrond naast zijn boerderijencomplex in Reusel op. Het voertuig rijdt zonder problemen in een rechte lijn tot aan de akkerrand, waar het keert en een paar meter langs die lijn terugrijdt. „Ik gebruik hem om met een sensoren metingen in de grond te doen. Per vierkante meter brengt die het watergehalte, de aanwezigheid van zouten en de bodemdichtheid in kaart. Daarna neemt dit voertuig met een automatische grondboor monsters op die plekken waar volgens de metingen extra onderzoek nodig is.”
Volgens Van den Borne werkt de robottractor geheel zelfstandig. „Het programmeren is betrekkelijk eenvoudig en dan is het een kwestie van de tractor klaar zetten aan het begin van de akker. Hij begint aan de klus en ik ga iets anders doen. Als er problemen zijn krijg ik een berichtje op mijn mobiele telefoon. Maar dat komt nauwelijks voor. Aan het eind van de dag is de klus geklaard en ga ik mijn machine weer ophalen”
Specialist
Het is een schakel in het systeem van precisielandbouw, waarin Van den Borne een erkende specialist is. „Alle gegevens worden opgeslagen in een grote database waaruit ik analyses maak. Hiermee kan ik per vierkante meter bepalen welke bemesting nodig is en welke bestrijdingsmiddelen ik in welke hoeveelheden moet toepassen. Met andere systemen kan ik die exact doseren. Zo kan ik automatisch iedere sproeidop op mijn spuitboom apart aansturen, afhankelijk van zijn positie die continu met GPS systemen wordt vastgesteld.”
Het resultaat van de zelfrijdende tractor is een deel van de informatie die Van den Borne gebruikt. Ook satellietgegevens, weerdata en metingen aan planten tijdens de groei horen daarbij. „Die metingen doe ik niet met de zelfrijdende tractor, omdat er dan teveel schade optreedt. Daarvoor heb ik mijn drones. Daarmee doe ik tot op plantniveau inspecties. Dat automatiseer ik ook steeds meer. Ik ben bezig met vergunningen om de akkers rondom mijn bedrijf als experimenteel luchtruim vrij te geven.”
Precisielandbouw
Dat gebeurt in het Praktijkcentrum Precisie Landbouw, een fieldlab in het kader van het topsectorenbeleid van de overheid. „In Zeeland is ook zo’n fieldlab voor kleigrond. De bedoeling is dat we wat subsidie krijgen om deze systemen verder te ontwikkelen. Daarbij werken we heel nauw samen met de Technische Universiteit Eindhoven en de Wageningen Universiteit.”
Van den Borne promoot precisielandbouw heel actief. Hij wordt gevraagd voor lezingen en heeft op sociale media veel volgers. „Ik denk dat we in de landbouw grote stappen gaan zetten. Er komen kleine, elektrisch aangedreven tractoren die in een zwerm zelfstandig de akkers bewerken. Als boer hoef je alleen maar je kennis te gebruiken om ze de juiste dingen te laten doen. Tot ook dat door kunstmatige intelligentie wordt overgenomen, maar dan zijn we veel verder in de tijd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Uitspraak in Chroom-6-rechtszaak tegen Tilburg en NedTrain: excuses zijn gemaakt, maar dat is nog geen schuldbekentenis
TILBURG - Welke straffen krijgen de gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain voor het chroom-6-drama? Vandaag is de uitspraak in het proces. Ook al zijn er excuses gemaakt, het is maar de vraag of ze schuldig worden bevonden. Vijf vragen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Brandbrief naar Oirschotse wethouder: ‘Maak haast met De Enck, verenigingen willen terug’
OIRSCHOT - Verenigingen in Oirschot die voorheen thuis waren in cultureel centrum De Enck, repeteren en spelen nu al ruim tweeëneenhalf jaar in andere zaaltjes en ruimtes verspreid over de gemeente. Zanggroeplid Very Luxembourg en biljarter Huub Bours zijn dat zo beu, dat ze de wethouder een brandbrief stuurden. ,,Maak haast en ga tot actie over!” -
Tienduizenden huishoudens en de Efteling zonder stroom: zo werd de storing opgelost
Tijdens de stroomstoring die 38.000 huishoudens in de omgeving van Tilburg én de Efteling woensdag platlegde, waren alle ogen gericht op Enexis: de netbeheerder die verantwoordelijk is voor de stroom in het gebied. Na ruim 1,5 uur was een groot deel van de storing verholpen: een tijdlijn van hoe die te werk ging.
-
Fietsster kwam meer dan 10 meter verderop terecht: voorwaardelijke straf voor Tilburger (82) voor aanrijding
BREDA/TILBURG – De 82-jarige Martinus H. uit Tilburg heeft dinsdag van de rechtbank in Breda een taakstraf gekregen van 90 uur voorwaardelijk. Hij was onvoorzichtig toen hij een voorrangskruising overstak, waarna hij een vrouw aanreed. -
-
-
Sinds corona deden er niet meer zóveel groepen mee aan verkiezing voor beste Brabantse carnavalskraker
Liefst 84 liedjes dingen mee om de titel Beste Brabantse carnavalskraker van 2023. Dat aantal was sinds de coronapandemie niet meer zo hoog. Onder de inzendingen zitten, zonder al te verklappen wie, enkele gerenommeerde carnavalsartiesten en bekende gezichten. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer