Volledig scherm
© Thinkstock

Varkensboer Lage Mierde mag niet uitbreiden

LAGE MIERDE - Uitbreidingsplan van varkenshouderij VOF Oud Meir aan de Meirweg in Lage Mierde, kan weer de ijskast in. De gemeenteraad van Reusel-De Mierden gaat niet akkoord.

De eigenaar van het varkensbedrijf, de heer Lemmens, wilde uitbreiden om zodoende milieuwinst te halen en toekomstbestendig te blijven. Al in 2014 ging de aanvraag voor aanpassing van de vergunning de deur uit, maar mede doordat die aanvraag vier maanden bij de gemeente op de plank bleef liggen, werd die ingehaald door voortschrijdende regelgeving. Een van de nieuwe regels is de Stalsaldering, waarbij oude stallen afgebroken moeten worden voordat nieuwe mogen worden gebouwd. Maar het provinciale loket dat dit moet regelen, is nog niet operationeel en de boer zelf vindt dat de gemeente dit maar moet financieren.

Geen bezwaar

De Raad gaat nu in geen enkel verzoek van de agrariër mee. Hierdoor komt er geen uitbreiding van het bouwblok en komen er niet meer dieren, ook al verklaarden alle omwonenden in een brief hier geen bezwaar tegen te hebben.

Mede doordat de ondernemer eerder de gemeente een dwangsom aan de broek deed en eenzijdig terug kwam op zijn toezegging deze niet te gaan innen, was er van goodwill al geen sprake meer. De fracties CDA, Samenwerking en PvdA waren in de raad deze week eensgezind in hun steun aan het collegevoorstel om niet mee te werken aan de plannen van de ondernemer. Alleen de VVD wil de ondernemer het voordeel van de twijfel geven omdat de saldering nog niet uitvoerbaar is.

De gemeente wil Lemmens nog een laatste kans bieden door met hem in gesprek te gaan.