Volledig scherm
Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66, Agrarische Ontwikkeling) bracht voorafgaand aan de uitreiking van de Agrofoodpluim een bezoek aan de kuikenstallen van de Volwaardkip. © Foto Wim Hollemans

Veebesluit overschaduwt Beter Leven feest in Reusel

REUSEL - Tien jaar geleden werd het Beter Leven Keurmerk in het leven geroepen. Het merk siert de Volwaardkip, een creatie van Ad Kemps van veevoerbedrijf Coppens en Marijke de Jong van de Dierenbescherming. Het 'handje met de sterren' werd een groot succes. Maar het jubileumfeest in Reusel had donderdag een zwarte rand.

Want ondanks dat gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66, agrarische ontwikkeling) als speciale gast de Brabantse Agrofoodpluim kwam uitreiken aan de initiatiefnemers van de Volwaardkip, stonden de gezichten van veel genodigden bij aanvang van het jubileumfeest somber. 

Het was namelijk dezelfde Spierings die amper een week geleden aankondigde dat de Brabantse veehouderij, met daaronder ook de pluimveehouders die meedoen aan het Volwaard-concept moeten investeren in nieuwe stalsystemen om zo de uitstoot van ammoniak terug te dringen. De versnelde stap naar duurzaam kost wellicht honderden boeren de kop.

En de Volwaardkip is juist al tien jaar een voorbeeld van hoe het ook kan. De kippen hebben een goed, langer leven en er wordt geen antibiotica gebruikt. Het kippenras groeit minder snel en ontziet het milieu. Al in 1997 werd de basis gelegd voor de 'Volwaard'. Na jaren van onderzoeken en berekeningen maken ontstond er een samenwerking met onder andere de boerenorganisatie ZLTO, de Dierenbescherming, het Ministerie van Landbouw, diervoerbedrijven, pluimveehouders en supermarkten. 

2007
In 2007 werd vervolgens het Beter Leven Keurmerk gelanceerd. De start was moeizaam, maar inmiddels is het keurmerk alom bekend bij de consument. In 2016 werden er 26 miljoen dieren geslacht (kippen, varkens en runderen) die volgens de diervriendelijke afspraken geleefd hadden. „In totaal zo'n 900 miljoen euro omzet, met een marktaandeel van zo'n twintig procent. Een groot succes dus”, vindt De Jong.  

Maar Spierings lijkt zand in de machine te strooien. Zowel Kemps als De Jong vrezen dat strenge regelgeving die Brabant oplegt aan veehouders een concept als Volwaard in de wielen rijdt. Kemps: „Boeren die hun nek uitsteken worden met de aangekondigde investeringsplicht op extra kosten gejaagd. Terwijl ze juist zorgen voor minder overlast. Voor omgeving én voor de dieren in hun stallen.  De Jong ondersteunt zijn vrees. „Het zou spijtig zijn als de Volwaardkip geen plek meer in Brabant heeft en dat er uitgeweken wordt naar andere provincies of zelfs naar het buitenland. Dat wil de provincie toch ook niet?”

Bekendmaking resultaten
Spierings hoorde de angsten aan en probeerde die enigszins weg te nemen. „Met het Volwaardconcept hebben jullie wat mij betreft al drie beter leven sterren te pakken. Eén voor de dieren, één voor de boeren en één voor de leefomgeving. Er zijn inmiddels metingen naar geur, ammoniak en drogere mest gedaan. De resultaten worden binnenkort bekend. Dan kan het zijn dat we slechts hier en daar wat punten moeten zetten om de zaak op gang te houden. Als je nieuwe regels maakt, zijn er altijd bijwerkingen die niet bedoeld zijn.”

Enige haast is geboden want Erik Kieftenburg, directeur 'kip' bij Albert Heijn maakte gisteren bekend dat 'zijn' supermarkt vol gaat inzetten op de Volwaardkip, die overigens als 'scharrelkip' met beter leven ster in het schap ligt. „Consumenten willen weten waar hun eten vandaan komt. Het liefst dicht bij huis. Dus geen kip uit de Oekraïne, maar vleeskuikens die in dit geval in Reusel rondgelopen hebben.”