Volledig scherm
Wilma van der Rijt, nu nog wethouder in Heeze-Leende, wil graag in Reusel-de Mierden aan de slag.

Wilma van der Rijt in de race voor wethouderszetel in Reusel-de Mierden

HEEZE-LEENDE - Wilma van der Rijt, nu nog wethouder voor het CDA in Heeze-Leende, wil na de verkiezingen graag in deze zelfde functie verder, maar dan in Reusel-de Mierden.

De huidige CDA-wethouder in dat Kempische dorp, Cees van de Ven, heeft aangegeven te willen stoppen. Na acht jaar is het tijd voor een volgende stap, vindt de wethouder. Wat hij na deze termijn gaat doen, weet hij nog niet.

Van der Rijt (57) heeft eerder al bekendgemaakt haar functie neer te willen leggen in Heeze-Leende. ,,Na elf jaar in de gemeenteraad en acht jaar als wethouder te hebben gefungeerd, vind ik het tijd worden om het stokje over te dragen. Het is niet zo dat ik uitgekeken ben op Heeze-Leende, maar er liggen nog zo veel andere mooie dingen open."

Kempengemeente

Voor Van der Rijt zijn er twee redenen om de voorkeur te geven aan Reusel-de Mierden. De gemeenteraad daar heeft begin 2017 de wens uitgesproken met vier omliggende dorpen op te willen gaan in één grote Kempengemeente. Volgens Van der Rijt is zij er niet per se op uit om wethouder te worden van deze mogelijk nieuwe, grote gemeente. Maar het herindelingsproces zegt ze wel 'heel boeiend' te vinden. Het samengaan van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel heeft ze als voorzitter van CDA Meierijstad in oprichting van nabij meegemaakt. Eenzelfde ontwikkeling staat Reusel-de Mierden wellicht te wachten. "Maar wat ik ná die herindeling ga doen, weet ik dus nog niet."

Ook de intensieve veehouderij - een interessant maar moeilijk en zwaar dossier, zeker in Reusel-De Mierden - heeft haar grote belangstelling, zegt Van der Rijt. Die twee onderwerpen maken het wethouderschap in Reusel-de Mierden op dit moment nét iets aantrekkelijker dan dat in Heeze-Leende.

Vijf jaar geleden stond Van der Rijt op de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Vorig jaar heeft ze zich niet verkiesbaar gesteld. "Om persoonlijke redenen ben ik toen afgehaakt. Maar daar wil ik nu niet verder op ingaan."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement