Drama Oranje-vrouwen: diskwalificatie na baanrecord om blote enkel Joy Beune, mannen pakken goud
WK afstandenJoy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud leken op het WK Afstanden in Heerenveen voor een stunt te zorgen door goud te pakken op de ploegenachtervolging. De Nederlandse vrouwen waren in een baanrecord met afstand de snelste, maar werden gediskwalificeerd door een zichtbare enkel van Joy Beune. De mannen kroonden zich even later na een spectaculaire ontknoping wél tot wereldkampioen.
Canada leek in eerste instantie aanspraak te maken op het goud door de tweede tijd ooit in Thialf neer te zetten. Daar dachten de Nederlandse vrouwen echter anders over, want voor het eerst in twee jaar werd de topploeg van Canada geklopt. De tijd van 2:52:65 was stukken sneller dan men vooraf had kunnen denken.
Na afloop was de vreugde groot bij de Nederlandse vrouwen, maar dat was van korte duur. Het bleek dat de enkel van Joy Beune tijdens de race zichtbaar was en dat is reden voor diskwalificatie vanwege veiligheidsredenen.
Beune reageerde na afloop vertwijfeld en verontwaardigd: „Ik kon niks anders. Ik stop deze sokken vantevoren in mijn schoen, ze zijn er onderweg uit gegaan. Er is een mevrouw die staat bij de ijsopgang te controleren. Zij checkt mij en ziet dat de enkels bedekt zijn, dus laat me het ijs op gaan.”
Beune was met Ritsma bij de scheidsrechter geweest en probeerde protest aan te tekenen. „Dat kan je proberen zei de scheidsrechter, maar verwacht er niks van”
Bondscoach Ritsma reageerde zelf ook op het incident: „Dat sokje is een eigen leven gaan leiden. Bij een Nederlandse scheidsrechter ben je de Sjaak. Tijdens een wereldbekerwedstrijd word je er echt niet voor gediskwalificeerd. Dit is een goede les. Het gaat niet meer gebeuren.”
Voormalig Olympisch kampioen Jochem Uytdehaage is het bepaald niet eens met de diskwalificatie. ,,Een belachelijke regel", stelt hij.
Mannen pakken goud
De Nederlandse mannen hebben na een spectaculaire ontknoping wel het goud veroverd op de ploegachtervolging. Een perfect opgebouwde race leek een zilveren medaille op te leveren, maar in de laatste anderhalve ronde werd enorm veel tijd gewonnen op de Canadese mannen. De wereldtitel is voor Nederland.
Thialf ontplofte na de ontknoping en de schaatsers zelf waren dolblij met hun spectaculaire wereldtitel. Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink waren met een tijd van 3.38,27 nipt sneller dan het team van Canada. Noorwegen pakte het brons.
Het is de eerste zege van het team van bondscoach Rintje Ritsma dit seizoen. In de wereldbeker kwamen de schaatsers niet verder dan een tweede en derde plaats.
Roest, Bosker en Snellink wonnen bij de laatste WK afstanden in 2021 eveneens het goud voor Canada en de Russische schaatsers. In totaal wonnen de Nederlandse schaatsers twaalf keer eerder het goud op de ploegachtervolging. Op de Olympische Spelen van Beijing vorig jaar greep het Nederlandse team naast de medailles.
Roest en Ritsma zijn tevreden
Ritsma was ondanks de diskwalificatie tevreden over de achtervolgingen: „Het was fijn dat die titel van de mannen er gelijk achteraan kwam. Ik ben super tevreden. Er zat iets meer druk op dit WK. Het is mooi als het samenvalt, maar ik wist al dat het goede opstellingen waren. Ik zei ik vorige week al. We hebben misschien niet heel veel getraind, maar wel heel goed.”
Patrick Roest had in de gaten dat het spannend was: „Ik had door dat we er best ver achter zaten en wist ook niet hoe veel we in de laatste ronde konden goedmaken. Maar heel lekker dat we de overwinning dan toch pakken. We hebben dit jaar een hoop progressie gemaakt op de ploegachtervolging, maar we stonden nog niet bovenaan.”
Amerikaanse sensatie op de 500 meter
Merijn Scheperkamp heeft bij de WK afstanden in Heerenveen net naast de medailles gegrepen op de 500 meter. Met een tijd van 34,46 bleef de 22-jarige schaatser net verwijderd van het brons en werd vijfde. Het goud ging met 34,10 naar de Amerikaan Jordan Stolz, die zijn eerste wereldtitel greep.
Hein Otterspeer kwam als eerste Nederlandse schaatser in actie in de zesde rit tegen Nil Llop Izquierdo uit Spanje. Zijn tijd van 34,79 was goed voor de zesde plaats. Dai Dai N’tab was in de rit erna tegen de Italiaan David Bosa iets langzamer. Met 34,87 werd hij zevende.
Kalender (elk evenement is aan te klikken voor de resultaten)
(Tussen)standen World Cup-seizoen 2022-2023
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Davide Ghiotto imponeert met wereldtitel op tien kilometer, zilver Jorrit Bergsma, geen medaille Patrick Roest na ineenstorting
Heerenveen -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Eerherstel voor vader van Sjoukje Dijkstra: schaatser was niet fout in de oorlog
Luitzen Dijkstra, de overleden vader van olympisch kampioene kunstrijden Sjoukje Dijkstra, is postuum in ere hersteld door de schaatsbond KNSB. Dijkstra krijgt de nationale kortebaantitel terug die hij op 21 december 1946 behaalde. -
WK shorttrack in Seoel | Dit is wanneer Suzanne Schulting en de andere Nederlanders in actie komen
De WK shorttrack beginnen vrijdag morgen (06.00 uur Nederlandse tijd) in het Zuid-Koreaanse Seoel. Bekijk hier alle Nederlandse deelnemers en het complete programma voor dit weekend. -
PREMIUMNecrologie
Leen Pfrommer was de subtopper op ijzers die van Ard Schenk en Kees Verkerk schaatskampioenen maakte
Hij was de grondlegger van veel Nederlands schaatssucces. De bevlogen coach die tal van generaties op en naast de kruising de weg wees in het harde sportleven. Leen Pfrommer, een keiharde trainer, die er altijd was voor zijn schaatspupillen.
-
Wk shorttrack
Sjinkie Knegt wéér kritisch op bondscoach Niels Kerstholt na mislukte aflossing: ‘Als er geen plan is, kan je ook niks uitvoeren’
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.