Jorrit Bergsma met zijn vrouw Heather Bergsma-Richardson in 2015.
Volledig scherm
Jorrit Bergsma met zijn vrouw Heather Bergsma-Richardson in 2015. © anp

Drievoudig wereldkampioene Bergsma-Richardson (30) stopt met schaatsen

Heather Bergsma-Richardson keert niet meer terug als langebaanschaatsster. De 30-jarige Amerikaanse kwam voor het laatst in actie tijdens de Olympische Spelen van 2018, waar ze op de achtervolging een bronzen medaille veroverde.

In oktober van dat jaar werd ze voor het eerst moeder, van zoon Brent. Bergsma-Richardson, de vrouw van Jorrit Bergsma, heeft de Amerikaanse schaatsbond nu laten weten definitief te stoppen.

,,Naast het deelnemen aan de Olympische Spelen was het mijn grootste droom om moeder te worden. Daar ben ik echt blij mee. Ik heb twee jaar de tijd genomen om te kijken hoe ik me voelde. Ik heb zojuist besloten dat ik het heel leuk vind om thuis te blijven en al mijn tijd met Brent door te brengen", zegt Richardson op de website van de Amerikaanse schaatsbond.

Bergsma-Richardson won bij de WK afstanden drie titels, op de 500 meter (in 2015), de 1000 meter (2017) en de 1500 meter (ook 2017). In 2013 werd ze wereldkampioene sprint.

Jorrit Bergsma in 2018 met zoon Brent.
Volledig scherm
Jorrit Bergsma in 2018 met zoon Brent. © Instagram Heather Bergsma
  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”