Bart Swings in actie tijdens de traditionele openingswedstrijd op de Jaap Eden IJsbaan. De wedstrijd vormt de aftrap van het marathonschaatsseizoen om de KPN Marathon Cup.
Volledig scherm
Bart Swings in actie tijdens de traditionele openingswedstrijd op de Jaap Eden IJsbaan. De wedstrijd vormt de aftrap van het marathonschaatsseizoen om de KPN Marathon Cup. © ANP

Indrukwekkende marathonzege van Swings

De eerste schaatsmarathon is zaterdagavond in Amsterdam gewonnen door Bart Swings. Het was met name de manier waarop de schaatsbelg won, die indrukwekkend was.

In de slotfase van de marathon maakten Swings en zijn ploeggenoot bij Royal A-ware Jorrit Bergsma een eind aan de trein en het controlerende kopwerk van de formatie Okay Fashion & Jeans/Interfars. Die ploeg voerde met vijf man de kop van de wedstrijd aan, met Sjoerd den Hertog in laatste positie voor de eindsprint. Zo ver kwam het echter niet voor de tweevoudig winnaar van het eindklassement van de KPN Marathon Cup. Een machtige versnelling van Bergsma, met in zijn kielzog Swings, betekende het einde van de trein van de mannen van Den Hertog.

,,De eerste marathon van het seizoen met mijn nieuwe ploeg direct winnen, dat is een geweldig begin’’, jubelde Swings na afloop. De 28-jarige schaatser uit het Belgische Leuven is overgekomen van de formatie Bouw en Techniek, waar hij twee marathons wist te winnen. Dat hadden er wellicht meer kunnen zijn, als Swings vaker aan de start had gestaan. ,,Ook deze winter richt ik mij vooral op het langebaanschaatsen. Ik denk dat ik zo’n vijf marathons zal rijden’’, aldus Swings.

De actie van Bergsma, die vanaf een tiende positie in de wedstrijd moest komen, maakte ook indruk op Swings. ,,Hij ging heel hard, ik hoefde hem slechts te volgen’’, complimenteerde Swings het werk van zijn ploeggenoot. Ach