Ireen Wüst pakt zilver op 1500 meter, Jutta Leerdam grijpt net naast podium op de 500
Wereldbeker schaatsenIreen Wüst is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 1500 meter. De olympisch kampioene op die afstand kwam tot een tijd van 1.56,25 minuten. De zege ging net als een week eerder naar de Japanse Miho Takagi, die won in 1.55,67.
De 35-jarige veelvoudig olympisch kampioene vindt dat ze op koers ligt in dit olympisch seizoen. ,,Het gaat lekker en ik heb er vertrouwen in. Ik heb veel zin om naar Salt Lake City te gaan, het wordt mijn allerlaatste keer op zo’n snelle baan.”
Antoinette de Jong eindigde met 1.56,57 net naast het podium. De Nederlands kampioene versloeg in een rechtstreeks duel landgenote Irene Schouten en werd vierde. Schouten kwam tot 1.57,46 en dat was goed voor de achtste plaats.
500 meter vrouwen
Jutta Leerdam is met 37,94 seconden net naast het podium geëindigd op de tweede 500 meter. Met de vierde plaats was ze opnieuw de beste Nederlandse. De zege ging naar de Japanse Nao Kodaira, die de Amerikaanse Erin Jackson klopte met 37,52.
,,Ik ga steeds beter schaatsen en het gaat steeds harder”, zei Leerdam over haar race bij de NOS. ,,Ik ga nu weer beter dan gisteren.” De 22-jarige Zuid-Hollandse verbeterde zich duidelijk ten opzichte van een dag eerder toen ze zevende werd in 38,06. Met een snelle ronde kwam ze tot 37,94 en ze zag daarmee haar achterstand op de podiumplaatsen opnieuw kleiner worden.
Michelle de Jong reed met 38,07 haar beste 500 meter van dit seizoen in de wereldbeker. Ze eindigde daarmee als achtste en bleef ploeggenote Femke Kok nipt voor. Die werd met 38,12 negende. Dione Voskamp werd met 38,58 achttiende.
500 meter mannen
Dai Dai N’tab is op de tweede 500 meter met 34,72 seconden als zesde geëindigd. Het is de beste prestatie dit seizoen voor de winnaar van WK-brons op de kortste sprintafstand, die maar 0,15 seconden van de beste tijd zat.
De zege ging naar de Japanner Tatsuya Shinhama in 34,57. Merijn Scheperkamp reed met 34,75 zijn beste race ooit en werd zevende. Hij verbeterde zijn persoonlijk record van 34,82 dat hij op de NK afstanden eind oktober neerzette.
Hein Otterspeer kwam tot 34,98 en eindigde als vijftiende. Kai Verbij, in de vorige drie races over 500 meter de beste Nederlander, kwam nu uit op 35,02 en zat daar vlak achter met de zestiende plaats.
Shinhama troefde in de laatste rit Laurent Dubreuil af. De regerend wereldkampioen uit Canada had zaterdag de eerste 500 meter gewonnen en werd nu met 34,61 tweede. De Rus Artem Arefyev werd met 34,67 derde.
1500 meter mannen
Op de tweede 1500 meter zijn de Nederlandse mannen opnieuw ver van de podiumplaatsen gebleven. Thomas Krol was de beste Nederlander op de vijfde plaats. De zege ging naar de Chinees Ning Zhongyan in 1.45,16 minuten. Hij bleef de Amerikaan Joey Mantia (1.45,55) en de Zuid-Koreaan Kim Min-seok (1.45,63) voor.
Krol eindigde als vijfde in 1.46,17. De regerend wereldkampioen moest al in de tweede rit van start, nadat hij een week eerder in Polen zestiende was geworden. ,,Ik weet hoe ik normaal kan rijden, hoe ik nu rijd, is niet wat ik wil”, zei de 29-jarige schaatser van Jumbo-Visma bij de NOS. ,,We worden eraf gereden.”
Kjeld Nuis beet zich in zijn rit stuk op de tijd van Ning en finishte in 1.46,21. Daarmee werd de olympisch kampioen van 2018 op de 1500 meter slechts zevende.
Patrick Roest eindigde met 1.47,12 als vijftiende. Jan Blokhuijsen werd met 1.47,96 zelfs achttiende en degradeert daarmee naar de B-divisie.
Bekijk hieronder onze schaatsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WK shorttrack
Nederland met ontketende Velzeboer en herstelde Schulting naar WK-goud op gemengde aflossing
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Met video
Amerikaanse sensatie Jordan Stolz houdt Thomas Krol van wereldtitel met formidabele 1000 meter
De 1000 meter bij de WK afstanden in Thialf is op imponerende wijze gewonnen door de Amerikaan Jordan Stolz. De 18-jarige schaatssensatie was met een tijd van 1.07,11 ruim de snelste. Olympisch kampioen Thomas Krol moest genoegen nemen met de zilveren medaille: 1.07,78.Heerenveen -
Oud-olympisch kampioene op zoek naar vorm bij talentenploeg: ‘Nieuwe omgeving kan impuls geven’
Team IKO verhuurt schaatsster Esmee Visser komend seizoen aan Team Frysk van trainer Siep Hoekstra. Dat team is vooral opgezet om talenten op te leiden, maar zal nu ook de begeleiding van de 27-jarige voormalig olympisch kampioene op de 5000 meter op zich nemen. Doel is de ver teruggevallen schaatsster weer op haar oude niveau te krijgen.
-
PREMIUM
Suzanne Schulting schiet vol na wéér goud: ‘Moet me realiseren dat altijd goud geen een-twee-drietje is’
-
-
-
Veelbesproken Niels Kerstholt blijft bondscoach shorttrackers, Jeroen Otter wordt 'coach van coaches’
Niels Kerstholt blijft ook de komende drie jaar bondscoach van de Nederlandse shorttrackploeg. De KNSB heeft zijn contract verlengd tot medio 2026. Jeroen Otter keert na zijn sabbatical niet terug bij de nationale shorttrackploeg. Hij wordt ‘coach van coaches’ bij NOC*NSF. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?