Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest rijden een ereronde.
Volledig scherm
Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest rijden een ereronde. © BSR Agency

Kramer en Roest leiden Nederland naar goud op achtervolging

EK afstanden in ThialfNederland heeft bij de EK afstanden in Heerenveen opnieuw goud veroverd op de ploegachtervolging voor mannen. Het schaatsteam van bondscoach Jan Coopmans prolongeerde de Europese titel met ruim verschil. De thuisploeg, met Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, finishte in een sterke tijd van 3.40,63.

Volledig scherm
© BSR Agency
Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest rijden een ereronde.
Volledig scherm
Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest rijden een ereronde. © ANP

Rusland pakte zilver met een tijd van 3.42,48. Het brons was voor olympisch kampioen Noorwegen (3.43,39). De Nederlandse vrouwenploeg had eerder op hetzelfde onderdeel de Europese titel eveneens met succes verdedigd.

Namens Oranje haalden Jan Blokhuijsen, Simon Schouten en Bosker bij de eerste editie van de EK afstanden in Kolomna in 2018 de Europese titel binnen. Vorige winter behaalde de Nederlandse mannenploeg, met Kramer, Douwe de Vries en Bosker, in Inzell de wereldtitel op dit onderdeel.

Voor Roest was het zijn derde EK-medaille tijdens de driedaagse in Thialf. Eerder won hij goud op de 5000 meter en brons op de 1500 meter. Kramer behaalde zaterdag zilver op de 5000 meter.

Concentratie bij Patrick Roest (r) en Sven Kramer.
Volledig scherm
Concentratie bij Patrick Roest (r) en Sven Kramer. © ANP