Volledig scherm
Ronald Mulder en Thomas Krol © BSR Agency

Mannen pakken goud bij teamsprint, schaatssters eindigen achter Rusland

Nederland heeft bij de wereldbeker schaatsen in Polen opnieuw goud veroverd op de teamsprint voor mannen. Oranje reed een winnende tijd van 1.20,06. Daarmee was de ploeg van bondscoach Jan Coopmans 0,78 seconde sneller dan nummer twee China, die als tegenstander fungeerde in de laatste rit. Canada pakte brons met een tijd van 1.20,96.

Voor Oranje kwamen Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Thomas Krol in actie. Vorige week, tijdens de eerste wereldbeker in Minsk, reed Kai Verbij in de plaats van Krol. Nederland zegevierde in Wit-Rusland in een tijd van 1.21,16. Het verschil met China als nummer twee was toen aanzienlijk kleiner: 0,15 seconde.

Later vandaag rijden de mannen in Tomaszów Mazowiecki de 5000 meter. Voor de vrouwen staat op de eerste wereldbekerdag nog de 3000 meter op het programma.

Zilver

De vrouwen pakten in Polen het zilver op de teamsprint. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans moest in de laatste rit voorrang verlenen aan Rusland. 

Het drietal van Oranje gaf na de afvalrace over drie ronden ruim anderhalve seconde toe op de tegenstander: 1.27,65 tegen 1.29,34. Het brons was voor Japan in een tijd van 1.29,65.

Namens Nederland verschenen Jutta Leerdam, Michelle de Jong en Sanneke de Neeling op het ijs. Vorige week, tijdens de eerste wereldbeker in Wit-Rusland, pakte Oranje nog goud met Letitia de Jong in de gelederen. Haar plek werd in Polen ingenomen door De Neeling.

Volledig scherm
Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Sanneke de Neeling © BSR Agency