Volledig scherm
© ANP

Patrick Roest maakt hattrick compleet op de tien kilometer

Patrick Roest heeft zijn derde afstand van het weekend in Thialf gewonnen. Op de tien kilometer versloeg hij onder anderen Douwe de Vries en Jorrit Bergsma. 

Roest zegevierde in een tijd van 12.47,89, minder dan 3 seconden boven het baanrecord van Kramer (12.45,09). De nieuwe kopman van Team Jumbo haalde in een ijzersterke rit ruim een halve minuut af van zijn persoonlijke record. Met Roest pakten ook Douwe de Vries (12.56,71), Jorrit Bergsma (12.56,89), Kars Jansman (13.01,73) en Simon Schouten (13.03,86) een wereldbekerticket.

Kramer zelf kwam op de 10.000 meter niet in actie. Hij meldde zich af wegens rugklachten. Op de 5000 meter (derde) en 1500 meter (vijfde) had de Friese routinier, die zich volgens zijn coach Jac Orie vorige week ergens aan had vertild, nog wel een wereldbekerticket veiliggesteld.

Seizoen

Volledig scherm
© ANP

Roest leek ruim een jaar geleden zijn olympische seizoen te vergooien na een aanrijding met een trekker tijdens een skeelertraining. Daarbij brak hij zijn onderarm op twee plaatsen en verder zaten er ruim tien haarscheurtjes in het bot.

Via het olympisch kwalificatietoernooi wist hij zich alsnog te plaatsen voor Pyeongchang 2018. Daar won hij olympisch zilver op de 1500 meter en brons op de ploegachtervolging. Met een fortuinlijke wereldtitel allround, na een knullige valpartij bij de Noor Sverre Lunde Pedersen, kreeg het seizoen voor Roest ook nog een gouden slot.

Dit seizoen wil hij de tanende hegemonie van Kramer (32) overnemen. De bescheiden leerling lijkt zijn illustere leermeester, die door een kwetsbare rug in fysiek opzicht misschien wel nooit meer helemaal de oude wordt, nu echt voorbij.

Kjeld Nuis, tweevoudig olympisch kampioen, sprak kort na de nieuwe demonstratie van Roest op de 10.000 meter zijn grote bewondering uit voor zijn ploeggenoot. ,,Straks rijd ik de 1000 meter. Gelukkig doet Patrick niet mee. Koning!’', liet Nuis op Twitter veelbetekenend weten.