Roest naar baanrecord op 10 kilometer in Thialf, Kramer buiten top vijf

Patrick Roest heeft indruk gemaakt op het World Cup kwalificatie toernooi in Thialf. De schaatser van Jumbo-Visma snelde naar een baanrecord (12.42.97) op de tien kilometer. Sven Kramer kwam niet verder dan een zevende plaats (13.07.97).

Het oude baanrecord stond op naam van Jorrit Bergsma. Hij zette vorig jaar bij de NK afstanden een tijd neer van 12.43.70. De regerend wereldkampioen eindigde vandaag als tweede (12.51.50). Achter het duo legde Douwe de Vries beslag op de derde plek met een tijd van 13.01.81. De vierde plek was voor Marcel Bosker (13.07.01) en Marwin Talsma (13.07.25) pakte de vijfde plek.

De top vijf plaatst zich voor de wereldbeker in Nur Sultan in Kazachstan. Het is de enige World Cup waar dit seizoen de tien kilometer wordt geschaatst.

Roest was vrijdag ook al de beste op de 5000 meter. De tweevoudige wereldkampioen allround pakte een dag later op de 1500 meter met de derde plaats eveneens een wereldbekerticket.

Patrick Roest
Volledig scherm
Patrick Roest © ANP

Kramer

Sven Kramer belandde met een tijd van 13.07,97 op de zevende plaats. Hij gebruikte de rit om wat wedstrijdritme op te doen. Na een aanrijding op zijn fiets door een auto, drie weken geleden in Inzell, liep de 33-jarige Fries een flinke achterstand op in zijn trainingsprogramma voor het nieuwe seizoen.

Roest reageerde nuchter op zijn fraaie baanrecord in Thialf, tevens een dik persoonlijk record. ,,Ik heb een stuk verstandiger gereden dan vrijdag op de 5000 meter”, sprak de ijzersterke boerenzoon met een glimlach. ,,Toen gaf ik vanaf het begin vol gas en dat brak me in de laatste ronden op. Nu had ik mijn race slimmer ingedeeld. Er zat een goede opbouw in, waardoor ik in de laatste drie, vier ronden nog kon versnellen. Het is een lekker gevoel om dat baanrecord nu op mijn naam te hebben. Ik ga nu zeker nog wat meer focussen op de 10.000 meter.”