Irene Schouten wint met overmacht.
Volledig scherm
Irene Schouten wint met overmacht. © BSR Agency

Schouten maakt favorietenrol waar op massastart

EK afstanden in ThialfSchaatsster Irene Schouten heeft bij de EK afstanden de titel veroverd op de massastart. De regerend wereldkampioene was na zestien ronden in Thialf de sterkste in de eindsprint, een specialiteit van haar. De onttroonde titelhoudster Francesca Lollobrigida uit Italië moest genoegen nemen met zilver. Melissa Wijfje pakte nog net brons.

Schouten prolongeerde eerder dit seizoen haar Nederlandse titels op de massastart en op de marathon op kunstijs. Ze schreef ook al drie wedstrijden om de KPN Marathon Cup op haar naam. In het wereldbekercircuit won Schouten in Polen en eindigde ze in Wit-Rusland als tweede.

Volledig scherm
© BSR Agency

Schouten en Wijfje, inmiddels een succesvol koppel op dit onderdeel, hielden voortdurend controle over de wedstrijd. Drie ronden voor het einde ging Wijfje op avontuur en even leek de Nederlands kampioene op de 1500 meter verrassend op weg naar de Europese titel. Schouten, die in 2018 olympisch brons behaalde op de massastart, kon haar landgenote echter nog net achterhalen en zag tot haar opluchting Wijfje nog wel als derde eindigen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Getty Images
  1. Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Leerdam weg bij Reggeborgh, maar welke opties heeft ze?

    Jutta Leerdam (21) werd in februari tot haar eigen verbazing wereldkampioen op de 1000 meter onder de vleugels van schaatsteam Reggeborgh, ondanks dit succes kiest een van de populairste schaatssters van Nederland voor een andere route. Vandaag werd bekend dat Leerdam, alsmede haar partner Koen Verweij, hun contracten niet verlengen bij de formatie van Gerard van Velde. Leerdams manager John van Lottum: ,,Er is een verschil van inzicht.”