Volledig scherm
Irene Schouten viert haar zege op de massastart. © BSR Agency

Schouten schaatst naar zege op massastart, succes mannen op ploegenachtervolging

Marathonschaatsster Irene Schouten heeft bij de wereldbeker in Polen de massastart winnend afgesloten. De regerend wereldkampioene was in de laatste ronde in een lange sprint de Canadese Ivanie Blondin te snel af. De Japanse Nana Takagi finishte na zestien ronden als derde.

Voor Schouten was het haar negende triomf in de wereldbeker op dit onderdeel. Vorige week in Minsk moest de 27-jarige rijdster van Team easyJet achter Blondin nog genoegen nemen met zilver.

Melissa Wijfje, die in Polen als tiende eindigde, verscheen een tikje vermoeid aan de start. Eerder op de dag kwalificeerde ze zich in de halve finales als zesde voor de eindstrijd op de massastart. Daarna leverde de 1500 meter voor haar de vierde pek op. Door al die inspanningen kon Wijfje in de slotfase van de finale Schouten niet optimaal meer ondersteunen. De tweevoudig wereldkampioene kon in Polen echter weer op haar grote sprintkwaliteiten vertrouwen.

Ploegenachtervolging

 Nederland won in Polen ook de ploegachtervolging voor mannen. Het team van bondscoach Jan Coopmans finishte na acht ronden in een tijd van 3.45,68. Het winnende drietal bestond uit Douwe de Vries, Marcel Bosker en Patrick Roest.

Japan pakte zilver, op ruim 1 seconde van Oranje (3.46,72). Rusland behaalde brons met een tijd van 3.47,28.

Nederland won vorig seizoen de wereldtitel in Inzell, met Sven Kramer in de plaats van Patrick Roest. Kramer meldde zich vanwege aanhoudende rugklachten af voor de tweede wereldbeker in Polen. Roest, die vrijdag de 5000 meter op zijn naam schreef, toonde zich een waardige vervanger.