Sjinkie Knegt terug op het ijs: ‘Ging prima’

Na brandongelukHet gaat goed met Sjinkie Knegt (29). De Nederlandse shorttracker die in januari ernstige brandwonden opliep toen het misging bij het aansteken van de houtkachel in zijn huis, maakte vanmorgen zijn rentree op het ijs. Het was een test. ,,En dat ging prima.”

Door Lisette van der Geest

Een paar maanden geleden was het uiterst onzeker of de winnaar van olympisch zilver en brons ooit nog op het ijs zou staan. Met ernstige brandwonden over zijn lijf, onder meer op zijn benen en voeten, volgde een huidtransplantatie en verbleef hij zeven weken in het ziekenhuis. In april liet hij nog weten niet te kunnen zeggen of hij ooit weer zou schaatsen. Nu: ,,Ja, dit had ik destijds niet gedacht.”

De ijstraining op de Vechtsebanen in Utrecht was een test. Niet per se om te kijken of hij lichamelijk in staat was te schaatsen - ,,Het gaat goed, dat had ik ook al verwacht, want de krachttrainingen en fietstrainingen gingen ook al heel goed.” Maar het grootste probleem zit voor Knegt momenteel in het dragen van compressiekleding, waar hij door zijn huidtransplantatie toe gedwongen is. ,,Als ik dit niet draag, krijg ik snel blauwe plekken omdat die huid nog heel dun is. Dat is niet voor altijd, maar het herstel heeft gewoon tijd nodig. Maar die compressiekleding kan niet zomaar onder schaatskleding, dus ik moest kijken of dit ging.”

Volgende week verblijft de nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter in Font Romeu voor een trainingskamp. ,,Anderen moesten nieuw materiaal uittesten voor we gaan, ik kon mooi kleding testen”, zei Knegt. In Frankrijk verwacht hij ook op het ijs te staan, al is zijn zoektocht naar de juiste combinatie van kleding nog niet ten einde. ,,Maar dat komt wel goed. Ik zal daar zeker op het ijs staan, misschien niet elke dag, maar om de dag.”

Het ongeluk kwam destijds hard aan in de schaatswereld. Bekijk hieronder de reacties van de collega’s van Sjinkie Knegt:

Sjinkie Knegt.
Volledig scherm
Sjinkie Knegt. © ANP