Suzanne Schulting sluit EK shorttrack af met viermaal goud, alleen verslagen op 1000 meter
Suzanne Schulting heeft de Europese kampioenschappen shorttrack in Polen afgesloten met vier gouden medailles. Alleen op de 1000 meter moest ze genoegen nemen met zilver, waardoor een gouden hattrick op de individuele afstanden er net niet in bleek te zitten.
Schultng won zaterdag in Gdansk nog de 1500 en de 500 meter. Zondag voegde ze daar ook nog goud op de aflossing en de gemengde aflossing aan toe. Er wordt dit jaar niet gestreden om een allroundtitel.
Op de 1000 meter was het vanmiddag de Belgische Hanne Desmet die profiteerde van een chaotische laatste ronde, waarin Xandra Velzeboer een aanval plaatste, die Schulting probeerde te pareren. Desmet wist in de laatste bocht onderdoor te duiken bij de twee Nederlandse shorttracksters en haar schaats al eerste over de finishlijn te duwen. Velzeboer kreeg na de finish een penalty, omdat ze tijdens de race de Duitse Anna Seidel onreglementair uitschakelde.
Schulting, drievoudig olympische kampioene, was tot aan de finale van de 1000 meter ongenaakbaar geweest. Ze had alle races waarin ze startte gewonnen. ,,Het was zwaar ijs, maar dat mag geen excuus zijn”, treurde Schulting bij de NOS. ,,Ik dacht dat ik alles onder controle had en goed zat, maar blijkbaar niet. Hanne kon met snelheid nog binnendoor komen. Ik baal er vreselijk van, want ik kwam hier om alles te winnen.”
Van 't Wout verslagen door broer Hanne Desmet
Jens van ‘t Wout liet zich in de finale van de 1000 meter verrassen door de broer van Hanne Desmet. De Belg Stijn Desmet schoot in de slotfase gewiekst voorbij de Nederlander, die net als op de 500 meter met zilver genoegen moest nemen. Van ‘t Wout had zaterdag wel het goud op de 1500 meter veroverd.
Melle van ‘t Wout en Itzhak de Laat kwamen op de 1000 meter niet verder dan de kwartfinales. Ze kregen beiden een penalty voor het maken van een overtreding. Selma Poutsma won de B-finale bij de vrouwen.
Driemaal goud voor Nederland op aflossing
Goud voor Nederland was er wel op de drie aflossingsonderdelen. Op de gemengde aflossing bleven Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Jens van ‘t Wout en Itzhak de Laat België en Italië voor.
Van ‘t Wout moest in de slotronden de Italiaan Pietro Sighel inhalen. Dat leek niet meer te lukken, maar de Italiaan ging in de laatste bocht onderuit. Van ‘t Wout bleef de Belg Stijn Desmet nipt voor.
Even later werd daar ook nog goud op de aflossing voor vrouwen én mannen aan toegevoegd. Schulting won met Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof, voor Hongarije en Italië. De shorttracksters van Oranje leidden van start tot finish.
Voor de Nederlandse vrouwen is het de achtste keer dat ze de Europese titel pakten op de aflossing. Op de laatste EK in hetzelfde Gdansk in 2021 moest Nederland de titel aan Frankrijk laten en eindigde het team als tweede.
Bij de mannen bleven Itzhak de Laat, Friso Emons, Jens van ‘t Wout en Melle van ‘t Wout Italië en Polen voor. Na een valpartij van de Fransen en de Polen, waarbij ook een Italiaanse shorttracker werd gehinderd, kon het Nederlandse team met grote voorsprong de titel binnenhalen.
Kalender (elk evenement is aan te klikken voor de resultaten)
(Tussen)standen World Cup-seizoen 2022-2023
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
WK afstanden in Thialf | Alle uitslagen en de medaillespiegel
De WK afstanden in Thialf zitten erop. Als vanouds grepen veel Nederlandse schaatsers eremetaal. Hieronder volgt de medaillespiegel en een overzicht met de uitslagen. -
met Video
Indrukwekkende Patrick Roest grijpt in Thialf eerste wereldtitel op 5000 meter, honderdste Nederlandse goud bij WK afstanden
Patrick Roest heeft de gouden medaille gepakt op de 5000 meter bij de WK afstanden in Thialf. De 27-jarige Nederlander snelde op het ijs in Heerenveen naar een tijd van 6.08,94. Het is voor Roest zijn eerste individuele wereldtitel uit zijn carrière.Heerenveen -
Irene Schouten buigt voor Ragne Wiklund: géén goud op 3000 meter bij WK afstanden in Thialf
Irene Schouten heeft geen gouden medaille kunnen veroveren bij de openingsdag van de WK afstanden in Thialf. De 30-jarige Nederlandse noteerde op de 3000 meter een tijd van 3.57,40, maar Ragne Wiklund uit Noorwegen was sneller: 3.56,86. Voor Schouten restte het zilver.Heerenveen -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Schaatsen moest sneller en spectaculairder, maar dat is niet gelukt
Columnist Thijs Zonneveld is geen fan van de teamsprint. Richting de WK afstanden, dat vanaf gisteren in Heerenveen wordt verreden, beschouwt hij de vernieuwingsdwang in het schaatsen. ,,Na tien jaar aanmodderen is er maar één conclusie mogelijk: niet gelukt.”
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMInterview
Marianne Timmer 25 jaar na Nagano: ‘Ik heb de medailles goed verstopt, maar weet niet meer waar’
25 jaar geleden veranderde het leven van een meisje uit Sappemeer voorgoed. Ze ging groen als gras naar Japan, won tweemaal olympisch goud en keerde terug in een verliefd land. ,,Het heeft me op de kaart gezet en mijn persoonlijkheid gevormd’’, zegt Marianne Timmer nu.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer