Volledig scherm
Ireen Wüst. © BSR Agency

Wüst wint 1500m in Minsk: ‘Laatste ronde voelde heel lekker’

Ireen Wüst heeft haar status als olympisch en wereldkampioene op de 1500 meter in Minsk waargemaakt. De 33-jarige schaatsster van TalentNED zegevierde tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het nieuwe seizoen in een tijd van 1.56,46. Het was haar 24ste gouden medaille in het wereldbekercircuit op de schaatsmijl.

De Russin Jekaterina Sjichova eindigde als tweede met een tijd van 1.56,86. De Amerikaanse Brittany Bowe pakte brons met 1.57,25. Jorien ter Mors reed de vijfde tijd (1.57,34). Melissa Wijfje eindigde als achtste (1.58,00) en Antoinette de Jong als tiende (1.58,48). Reina Anema belandde met 2.00,59 op de zestiende plek.

Hoewel Wüst een grote reputatie op de 1500 meter heeft opgebouwd, kwam haar ritzege in Wit-Rusland als een verrassing. Door privéomstandigheden kon de Brabantse kopvrouw zich niet optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen. Tijdens de Nederlandse kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker begin deze maand eindigde ze op de 1500 meter achter Ter Mors en De Jong nog als derde. Wüst benadrukte in Thialf dat voor haar de nadruk ligt op de tweede helft van het seizoen, met de grote kampioenschappen.

In Minsk wist de vijfvoudig olympische kampioene op ervaring, karakter en kwaliteit toch de beste tijd neer te zetten. Wüst bouwde haar race uitstekend op, liet zich niet afleiden door haar demarrerende tegenstander Sjichova, en sloeg in de laatste twee rondjes (van 30,3 en 31,6) toe. Met de vorm en de conditie lijkt het bij de immer strijdlustige Wüst dus nu al al weer goed te zitten. 

Geen goed gevoel

,,Die laatste ronde voelde heel lekker”, sprak de 33-jarige Brabantse bij de NOS met een glimlach. Wüst had vooraf een goed gevoel, maar dat verdween toen ze op het Wit-Russische ijs verscheen. ,,Bij het inrijden gleed mijn rechterschaats een beetje weg. Het ijs is hier niet elke dag helemaal schoon. Het voorstukje van mijn ijzer voelde bot aan, maar met de rest van het blad kon ik nog wel goed afzetten. ‘Niet aan denken, gewoon ervoor gaan’, zei ik tegen mezelf. Ik had nog wel een misslag in het begin en had daarna ook moeite om het ritme hoog te houden, maar misschien had ik daardoor nog wel wat over in de slotfase.”

Wüst sprak van een mooi begin van haar internationale seizoen. ,,Maar het is pas november. Niemand laat nu al alles zien, zeker niet in deze omstandigheden.”